Nästa artikel
Storbritannien fasar ut bonus för elbilar
Nyheter

Storbritannien fasar ut bonus för elbilar

Publicerad 15 juni 2022
Brittiska bilköpare som slår till på en elbil får inte längre någon bonus. Beskedet får hård kritik.

Olika typer av subventioner och rabatter har gjort att försäljningen av elbilar ökat i raketfart i flera länder. Svenska bilköpare som slår till på en elbil får i nuläget 70 000 kr, och laddhybridköpare får upp till 20 000 kr.

Men Storbritannien tar nu det kontroversiella beslutet att helt fasa ut bonusen till köpare som väljer en elbil eller laddhybrid. De köpare som redan beställt en bil får sin bonus, men från och med nu stoppas bonusutbetalningarna till nyregistrerade laddbilar.

Enligt regeringen är bonusstoppet ett logiskt steg. 2011 såldes bara 1 000 elbilar i Storbritannien – nu är den siffran 100 000 elbilar under årets första fem månader. Bara det senaste året har försäljningen ökat med 70 procent och regeringen hävdar nu att bonusen, som sänkts i flera omgångar, inte längre behövs. I dag ligger bonusen för elbilsköpare på 18 500 kr för elbilar som kostar upp till 400 000 kr.

”Vi är nu den enda stora europeiska marknaden som inte har någon rabatt till elbilsköpare”

Regeringen ska istället fokusera på att bygga ut laddnätverket och erbjuda bonus för eldrivna motorcyklar, taxibilar, skåpbilar, lastbilar och fordon för rörelsehindrade.

Den brittiska branschorganisationen SMMT, där många biltillverkare ingår, riktar hård kritik mot förslaget och tycker det skickar fel signaler till bilköparna och kommer vid sämsta möjliga tidpunkt.

”Vi är nu den enda stora europeiska marknaden som inte har någon rabatt till elbilsköpare. Samtidigt har vi den mest ambitiösa målsättningen för elbilsförsäljning. Om vi ska ha någon chans att klara målen måste regeringen öka investeringarna i laddnätverket på ett massivt sätt och i en hastighet som inte är i närheten av det som presenterats hittills”, skriver SMMT i ett uttalande.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (5)

  • 15 juni 2022 "Guran" .- kanske inte på…
  • 15 juni 2022 Jag säger som Gert Fylking:…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.