Nästa artikel
Jeeps ambitiösa mål: Ska bli världens grönaste suv-märke
Nyheter

Jeeps ambitiösa mål: Ska bli världens grönaste suv-märke

Publicerad 17 november 2020
Dagens törstiga V8-modeller ska ersättas av laddhybrider.

Jeep siktar på att bli ”världens grönaste suv-märke”. Nyheten avslöjades av Jeepchefen Christian Meunier i en telefonintervju, skriver Automotive News.

Det är ett ambitiöst mål med tanke på att märket har höga snittutsläpp och till stor del säljer tunga suv-modeller med förbränningsmotorer och högt luftmotstånd. Jeep planerar dessutom snart att lansera flera kommande modeller med stora förbränningsmotorer och hög förbrukning.

Jeeps globala försäljning har femdubblats under de senaste tio åren och har gått från fyra fabriker till tio. Men tuffare utsläppskrav och skiftande köpbeteenden från kunderna kan riskera tillväxten på sikt.

Jeep som ingår i Fiat/Chrysler har knappast legat i framkant när det gäller elektrifiering. Nu har märket lanserat flera laddbara modeller, bland annat Renegade 4xe som vi provkört här, och Fiat/Chrysler ska börja dela teknik med PSA-koncernen (Peugsot/Citroën) för att sänka utsläppen.

– Det står klart att Jeep kommer ha väldigt stor nytta av det samarbetet. Det finns så klart väldigt stor potential för plattformar, drivlinor, kostnadssänkningar och sådant, säger Christian Meunier.

Även konkurrenten Land Rover har haft svårt att nå utsläppsmålen på grund av modellutbudet. Men Land Rover har lanserat flera laddhybrider på sistone och ska även utveckla eldrivna modeller framöver.

Läs också: ”En laddhybrid för dig som vill slippa köra fast”

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2020-11-17 10:26
Styggavargen

Det finns inget "grönt SUV märke", biltypen är den mest energislukande som finns på marknaden. Nu om någonsin borde bilar inte ens behöva se ut som de klarar att köra utanför vägarna, människor bor i städerna och bilarna framförs 99,9% av tiden på asfalterade vägar.

#2 • Uppdaterat: 2020-11-17 10:41
Raphael

Ja genom samgåendet med PSA så får Fiat-Chrysler koncernen tillgång till kostnadseffektiva plattformar för både elbilar och laddhybrider. PSA har redan idag laddhybrider med 4-hjulsdrift genom dubbla elmotorer, Jeeps nuvarande laddhybrider med 4x4 har bara en elmotor och den är på bakaxeln. Jeep skulle även kunna göra en jeep som elbil med dubbla elmotorer och helt skippa förbränningsmotorn, det är fullt möjligt med PSA:s plattformar det med. Vi får se hur framtiden ser ut.

#3 • Uppdaterat: 2020-11-17 18:12
Carl Trefalt

Alla biltillverkare tvingas ha eldrivet annars klarar de inte EU:s klimatmål!

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.