Nästa artikel
Hälften av alla vuxna utsattes för giftig bly som barn
Nyheter

Hälften av alla vuxna utsattes för giftig bly som barn

Publicerad 9 mars 2022
En ny studie visar att följderna av att använda bly i bensinen sitter kvar länge. ”Det påverkar hälsan under hela livet”, säger en FN-chef.

Svenska bilister har tankat blyfri bensin i flera decennier, men så har det inte varit i hela världen. Förra året blev Algeriet sist i världen med att förbjuda bly i bensin. Effekterna kommer dock finnas kvar länge.

En ny studie från Florida State University visar att över hälften, 53 procent, av alla vuxna amerikaner som var vid liv 2015 utsattes för ”oroväckande” blynivåer som barn.

Det ska ha lett till att personernas så kallade IQ-nivå sänktes med 2,6 och enligt studien kan skadorna ha kostat samhällsekonomin hundratals miljarder dollar.

Skadligt för hälsan

Bly har inte bara förekommit i bensin men forskarna har bara mätt de skador som blybensin orsakat på hjärnan. Blybensin var också den vanligaste orsaken till att någon utsattes för skadliga blyhalter.

Bly är giftigt och kan bland annat orsaka skador på barns hjärnor. Blyhaltig bensin blev populärt på 1920-talet tack vare en ingenjör på General Motors som märkte att motorn gick jämnare och blev starkare med blybensin. Att det är skadligt har länge varit känt och vid sidan av hjärnskador kan bly orsaka hjärtsjukdomar och högt blodtryck.

– Att utsättas för bly är inget som bara sker här och nu. Det kommer påverka hälsan under hela livet, säger Abheet Solomon, programchef för FN:s barnfond.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (0)

Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.