Nästa artikel
Luftföroreningar dödar 1000 personer i förtid
Nyheter

Luftföroreningar dödar 1000 personer i förtid

Publicerad 19 april 2018 (uppdaterad 19 april 2018)
En ny rapport visar att 1 000 personer per år dör i förtid på grund av luftföroreningar i Stockholms län.
I förra veckan rapporterades det att Stockholm har sin renaste luft på 50 år, i kontrast till en rapport som släpps den här veckan som visar att 1 000 personer per år dör i förtid av luftföroreningar i Stockholms län. Den nya rapporten, genomförd av SLB-analys vid Miljöförvaltningen på uppdrag av Östra Sveriges Luftvårdsförbund, har skattat hälsoeffekterna som uppstår på grund av utsläpp av kvävedioxid (NO2) och partiklar (PM10) medan förra veckans rapport, även den från SLB-analys, tittade mätresultat av en bredare mängd utsläpp. 

Det är främst boende i de trafiktätare områdena Stockholm Stad, Solna och Sundbyberg som utsätts för utsläpp över målet, mellan 6-10% av boende utsätts för målöverskridande halter. Detta beräknas resultera i 1 000 förtida dödsfall per år. 

Det är just kvävedioxid som förra veckans luftmätningsrapport slog fast är en av få föroreningar som är normöverskridande. För att se en luftföroreningskarta med data som rapporten baseras på, klicka här

Diskutera: Vad tycker du behöver göras åt luftföroreningarna?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2018-04-19 09:22
Swemba

Troligtvis något helt ofrånkomligt i en storstad där många människor samlas på liten yta.
Urbaniseringens baksida, men pendeln kommer troligtvis svänga snart i o m diigtaliseringen.
Det är inte längre lika viktigt att samla alla människor på en och samma lilla yta. Snart har arbetsgivarna fattat det också ...

#2 • Uppdaterat: 2018-04-19 09:46
John2008

Uttalande som "vi har inga problem med dålig luft i Sverige" (vilket ofta förs fram i kommentarer och på forumet på ViB), ekar påtagligt tomt när man läser denna artikel.

#3 • Uppdaterat: 2018-04-19 10:06
A.L

John.

Vi har inga problem med dålig luft i Sverige. Vi klarar i stort sett samtliga gränsvärden som finns uppsatta.

MVH AL

#4 • Uppdaterat: 2018-04-19 10:11
Raphael

Al, fast att klara gränsvärden betyder inte att vi inte har dålig luft utan det betyder bara att gränsvärdena är för högt satta.

#5 • Uppdaterat: 2018-04-19 10:15
Raphael

Låt oss fastställa en viktig sak: Att Stockholm har den renaste luften på 50 år betyder inte att luften är ren, bara att den är mindre smutsig än tidigare år. Mindre smutsig betyder inte att den inte är hälsovådlig. Att klara gränsvärden betyder inte att utsläppen är ofarliga.

#6 • Uppdaterat: 2018-04-19 10:18
A.L

Raphael.

Gränsvärdena är satta av EU och har skrivits in i vår författning. I stort sett samtliga klarar vi (med undantag för PM10 som fortfarande överskrids och jag kan gissa att den är en av de större tillskotten i underlaget).

Att gränserna ligger för högt finns det inget som visar. Gränsen är satt där man har kunnat påvisa en effekt på människan med en viss säkerhetsmarginal, och via den forskning som ingår i Världshälsoorganisationens metaunderlag.

MVH AL

#7 • Uppdaterat: 2018-04-19 10:26
Reinhard

Minimera permanentboende där satta gränsvärden överskrids,eller minimera just orsaken till gränsöverskridandenas källa.
Vad det nu än kan vara,nox i detta fall kommer ifrån vad?

#8 • Uppdaterat: 2018-04-19 10:36
Styrbjörn

Förstår inte varför människor ska bo så tätt, inte bara miljön som blir sämre utan även smittorisken vid exempelvis en epedemi ökar. För att inte nämna kriminalitet och händelse av krig där bara ett fåtal får plats i skyddsrum och det kommer vara omöjligt att ta sig ut från staden.

#9 • Uppdaterat: 2018-04-19 10:46
kuredh

Gränsvärdena sätts ju utifrån vad dagens industri klarar av. I annat fall skulle ju samhällsfunktionerna helt stanna av. Det är ju det som är den grymma verkligheten. Med ny och bättre teknik vid tillverkning av produkter kommer ju gränsvärdena att hela tiden justeras. Som så många ggr förr så står jobb och sysselsättning kontra vår livsmiljö. Allt kan inte justeras med skattepåslag så länge det hindrar vår "välfärd".

#a • Uppdaterat: 2018-04-19 11:09
Styggavargen

Titta ut, man kan se "dis" och "dimma" som är smutsig luft. Jag vet inte hur gamla ni är, men när man var liten så var himeln blå och man kunde se riktigt långt en helt vanlig vårdag. Så är det inte nuförtiden.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.