Bild
Nästa artikel
Nyheter

Ny rapport: Smutsig luft tar 4 miljoner liv om året

Publicerad 9 september 2021
Flera länder i Europa ligger illa till i en ny rapport om luftföroreningar.

En ny rapport från FN och IVL Svenska Miljöinstitutet visar att drygt fyra miljoner människor varje år dör i förtid på grund av förorenad luft.

Den smutsiga och giftiga luften är en allvarlig hälsorisk för halva jordens befolkning. Några av de mest förorenade huvudstäderna finns i Europa och länder som inte är med i EU ligger sämst till.

– Utsläppen går år rätt håll i Västeuropa, men ofta åt fel håll i Östeuropa, säger forskaren Stefan Åström på IVL till TT.

I sydöstra Europa ökade trafikutsläppen med 40 procent mellan 2010 och 2017, samtidigt som de minskade med 20–30 procent i västra, centrala, östra och södra Europa. Det är fortfarande få länder som följer WHO:s rekommendation när det gäller gränsvärden för hur smutsig luften får vara.

En viktig punkt är dock att inget land i världen numera använder blyhaltig bensin. Det har varit förbjudet i många höginkomstländer sedan 1980-talet men förbjöds i Algeriet först i juli.

– Det kommer förhindra mer än en miljon för tidiga dödsfall varje år och skydda barn vars IQ skadas av exponering för bly, säger FN:s generalsekreterare António Guterres till BBC.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (0)

Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.