Bild
Nästa artikel
Nyheter

Ny rapport: Dålig koll på smutsig luft vid förskolor

Publicerad 30 mars 2021
Små barn utsätts för luftföroreningar som ligger betydligt högre än miljömålen. Många kommuner vet inte själva hur höga halterna är.

Det finns inga riktlinjer för att slå larm om smutsig luft vid förskolor – trots att små barn är extra känsliga för luftföroreningar. En ny studie från Lunds universitet och Naturvårdsverket avslöjar dessutom att många kommuner inte ens själva vet hur höga halterna är.

– Det här är ett allvarligt problem, eftersom luftföroreningar har en direkt påverkan på barnens hälsa, och även på deras hälsa som vuxna, säger Emilie Stroh, forskare på avdelningen för arbets- och miljömedicin vid Lunds universitet, till TT.

Forskarna har tittat närmare på små partiklar, som kallas PM2,5, och mätt halterna vid förskolor i Malmö. Samtliga förskolor hade halter som låg 50 procent högre än miljömålen, men jämfört med de lagkrav som kommunerna måste hålla sig till i luftkvalitetsförordningen klarar sig de flesta förskolor under gränsvärdet. 

Personer som utsätts för partiklar har högre risk att utveckla astma och bronkit. Små barn är extra utsatta och problemen kan få konsekvenser långt upp i åldrarna. 

Partiklar uppstår bland annat vid förbränning av bränslen, men även vid slitage från bromsar och däck vilket innebär att elbilar inte löser problemet helt.

Läs också: Nya bromsar halverar utsläppen av skadliga partiklar

Ämnen i artikeln

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.