Nästa artikel
G7-länderna backar från mål om fossilfria bilar till 2030
Nyheter

G7-länderna backar från mål om fossilfria bilar till 2030

Publicerad 14 juni 2021 (uppdaterad 14 juni 2021)
Världsledarna kunde enas om att övergången till fossilfria bilar ska ”snabbas upp” – men målsättningen om år 2030 togs bort.

I den sista kommunuikén från G7-ländernas toppmöte i Storbritannien i helgen togs omställningen av bilindustrin upp som en viktig faktor för att minska koldioxidutsläppen. Men språket i den slutgiltiga texten var mycket mer blygsamt än i tidigare utkast, skriver Automotive News.

I utkastet stod det att länderna skulle ”sträva” efter att majoriteten av nya personbilar inte ska drivas av diesel eller bensin år ”2030 eller tidigare”. Men det ändrades, och årtalet togs bort.

Vad ländernas ledare slutligen kunde enas om var en mer lös formulering om att de ”åtar sig att accelerera övergången bort från ny försäljning av diesel- och bensinbilar för att främja nollutsläppsbilar”.

Automotive News skriver att det här är en uppenbar kompromiss mellan de sju länderna. Många av dem är stora aktörer i bilindustrin. 

G7-mötet arrangeras varje år mellan världens rikaste demokratier. Medlemsstaterna USA, Storbritannien, Kanada, Frankrike, Tyskland, Italien och Japan lovade i år också att ge 100 miljarder dollar årligen i stöd till utvecklingsländer för att hjälpa dem med klimatomställningen.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.