Bild
Nästa artikel
Fordchefen avgår – lämnar över till tidigare veteran på Toyota

Fordchefen avgår – lämnar över till tidigare veteran på Toyota

Nyheter

Efter utdragna försök lyckades Bill Ford till slut övertala Jim Farley om att lämna Toyota för Ford i Detroit. Nu tar han över hela företaget.

Efter drygt tre år väljer chefen för Ford, 65-årige Jim Hackett, att lämna sin post. Han efterträds av Jim Farley som varit chef för global marknadsföring sedan 2007.

De senaste åren har varit tuffa för Ford som tidigare inte hade någon uttalad plan för elektrifierade modeller och där aktiekursen rasat med nästan 40 procent under Jim Hacketts ledarskap.

Men under ytan har desto mer hänt. Jim Hackett säger sig ha motiverat de anställda på ett helt annat sätt än tidigare och enligt honom är Ford betydligt mer snabbfotade nu när den interna byråkratin minskat.

Lanseringarna av elsuven Mustang Mach-E, nya generationen av kassakon F-150 och terrängikonen Bronco ska dessutom öka försäljningsmarginalen för den amerikanska biljätten. Ford ska även ge sig in i ett samarbete med Volkswagen och kraftigt öka antalet elektrifierade modeller.

Läs också: Efter protesterna – Fordanställda vill sluta bygga polisbilar

Jim Farley sträckkörde sin nyköpta Ford Mustang till Michigan utan körkort.
Jim Farley sträckkörde sin nyköpta Ford Mustang till Michigan utan körkort.

Sålde kontorsstolar

Jim Hackett som nu lämnar Ford är ingen uttalad bilentusiast utan var många år chef för ett företag som sålde kontorsmöbler. 

Jim Farley som nu tar över är däremot mer van vid bilbranschen – han har tidigare jobbat 17 år på Toyota där han bland annat lanserade det nu nedlagda ”ungdomsmärket” Scion. Det gjorde han på ett sätt som bilbranschen aldrig tidigare gjort: på festivaler, rockkonserter och högskolor. 

Läs också: Här är nya Ford Bronco

Sträckkörde Mustang utan körkort

Jim Farley gick motvilligt med på att träffa Bill Ford som till slut lyckades övertyga honom om att lämna Toyota i Kalifornien och istället börja på Ford i kylslagna Detroit. Ford hade då hade enorma ekonomiska problem i samband med finanskraschen.

– Jag brydde mig först inte ett dugg om biltillverkarna i Detroit, ska han ha sagt enligt boken Once Upon a Car, skriven av motorjournalisten Bill Vlasic.

När Jim Farley var 14 år köpte han enligt samma författare en Ford Mustang från 1966 i färgen ”Jet Black” som Farley sträckkörde från sitt sommarjobb i Kalifornien hem till Michigan. Han packade bilen full med läsk och smörgåsar för att han inte skulle behöva stanna längs vägen och riskera att polisen avslöjade att han ännu inte hade körkort.

Läs också: Eldriven Mustang-SUV med lång räckvidd

Taggar: Nyheter, Ford

Kommentarer

#1
2020-08-05 18:16

Det ser inte bra ut för Ford!

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.