Bild
Nästa artikel
Nyheter

Efter protesterna – Fordanställda vill sluta bygga polisbilar

Publicerad 10 juli 2020 (uppdaterad 10 juli 2020)
Fords polisbilar används för ”brutalitet och förtryck”, enligt flera anställda.

I USA har protesterna efter mordet av 46-årige George Floyd i Minneapolis spritt sig snabbt. Polisens metoder har fått mycket hård kritik från många håll och med bland annat mobilfilmer som bevis ska polisen som hindrat George Floyd från att andas åtalas för dråp och vållande till annans död.

Även tre andra poliser utreds för brott i samband med händelsen.

Nu sprider sig Black Lives Matter-rörelsen även till den amerikanska bilindustrin. Anställda på Ford kräver nämligen att tillverkaren ska sluta bygga och leverera polisbilar, skriver Jalopnik.

Kört in i demonstranter

De anställda som skrivit under förslaget hävdar att en polisbil från Ford stod bredvid George Floyd när han avled och de påpekar också att flera Fordpolisbilar har setts köra in i demonstranter på andra platser.

”Genom vår historia har bilar som Fordanställda designat och byggt används som tillbehör för polisens brutalitet och förtryck. Vi vet att även om många stöttar polisen i god tro är de rasistiska polismetoderna som plågar vårt samhälle systematiska”, står det i brevet.

Läs också: Volvo levererar 2 200 nya polisbilar – både XC60 och V90

Men även om Fordledningen säger att diskussionen om polisbilarna är ”hälsosam” och att ledningen stöttar Black Lives Matter-rörelsen kommer märkeschefen Jim Hackett inte lägga ned tillverkningen och leveranserna av bilar till polismyndigheterna.

”Smartare Fordbilar kan användas inte bara för att förbättra polisernas möjlighet att skydda, utan också för att bidra med data som kan göra polisarbetet säkrare. Jag tror de här olyckliga händelserna ger oss en ännu större möjlighet att inte bara vara innovativa utan också utnyttja vår unika position för att stötta den dialog och det reformarbete som behövs för att skapa ett säkrare samhälle för alla”, skriver han.

Kommentarer

#1 • 10 juli 2020
Henrik-Andersson
Till 99.99% har väl Fords polisbilar använts till att hjälpa befolkningen från krissituationer, använts som fortskaffningsmedel till folk som haft inbrott eller råkat ut för andra brott, använts för att bereda plats för ambulanser som snabbt behöver komma fram, använts för att åka till trafikolyckor etc ...men det kanske inte räknas ?
#2 • 10 juli 2020
N-iklas
"rasistiska polismetoderna som plågar vårt samhälle systematiska" Människor kan fås att tro vad som helst genom aggressiv politisk propaganda, det där är ju inte alls sant, det handlar ju om helt andra bakgrunder, orsaker och anledningar. Amerikaner är så lätta att lura och andra är visst inte mycket intelligentare heller.
#3 • 10 juli 2020
Torgnyastrom
Ja, vad ska man säga, så många våldsserier som produceras i USA borde befintliga tv-apparater beslagtas och nya förbjudas att säljas i det stora landet i väster. Befolkningen har bevisligen tagit skada. Se bara på alla masskjutningar...
#4 • 10 juli 2020
Rålle G.
Jävla rasister! Självklart är de allra flesta poliser bra människor som gör ett bra jobb. Dessa poliser ska vi vara väldigt tacksamma för. Men att det finns rötägg inom kåren i Sverige och i ännu betydligt större utsträckning i USA är obestridligt. Har man bara lite omdöme så inser ju alla att det finns problem med rasism i den amerikanska poliskåren. Sen generaliserar givetvis BLM- rörelsen alltför mycket också, jag gillar inte heller deras metoder. Men att Floyd mördades av en idiot med polisbricka är ju självklart för alla och därav måste man förstå att det blir motreaktioner.
#6 • 10 juli 2020
Carl Trefalt
Det ligger någonting att Fords polisbilar borde läggas ned.
#7 • 10 juli 2020
walle_x
Det är bara vänsterextrema knäppgökar som tror att allt skulle bli bättre utan polis. Förbjud vänsterextrema knäppgökar istället.
#8 • 13 juli 2020
N-iklas
Åja om man är så okunnig om hur det amerikanska samhället ser ut, hur brottsligheten ser ut och hur polisen ser på situationen och genom utbildning och praxis väljer att bemöta och hantera situationen, så ska man nog över huvud taget inte alls uttala sig. Samtidigt är man kanske också okunnig om att situationen i USA och Sverige är mycket likartad med identiska händelser till följd av den extrema nivån av grovt våld som är vardag i Sverige precis som i USA, Polisen varnar ju ständigt för att man när som helst kan döda ett barn som leker med en leksakspistol, och det har man ju egentligen redan gjort i ett uppmärksammat fall, det orsakas inte av rasism utan av en livrädd och skräckslagen Polis med usel utbildning och medlemmar med totalt olämpliga personligheter som inte är tillräckligt lugna, analytiska och kalla för att duga till yrket. Poliser ska vara iskalla och lugna och agera genomtänkt även om någon bränner av en atombomb, klara de inte det får de pyssla med något lämpligare yrke. Livrädda och skräckslagna människor ska inte springa omkring med rätt att utöva våld om de känner för det, då går det som det går. Att plötsligt ställa till med rena "Gunfight at O.K Corral" och perforera hela grannskapet med hett bly, för att man TROR... att någon eventuellt... kanske utgör ett hot, är ju sinnessjukt. Men enligt flertalet Poliser helt rätt och riktigt, katastrofalt.
#9 • 13 juli 2020
Axa
Niklas Var det en peak till mig? Isåfall usel sådan. Den systematiska rasismen i USA omfattar inte enbart polisens agerande mot afroamerikaner, den består av mycket mer. Därav det systematiska. Att dra några paralleller till svensk polis är långsökt och okunnigt. Därtill att göra uttalanden om kriminalitet i Sverige som uppenbarligen ligger långt utanför det verklighetsförankrade.
#a • 10 juli 2020
milkylainen
Jävla hippies. I USA så är det färre som dör av polisrelaterat våld årligen än vad som träffas av blixten (inte samma sak som folk som dör i polisingripanden, de är fler). Och i princip alla av fallen så har det börjat med att personen i fråga gjort något korkat. Ja, alla är för många. Men låt oss demontera rättsstaten och slå sönder skiten i småbitar. Det verkar vara en bra lösning på våra problem... För det är fanimej polisens fel att folk är begår brott... Idioter.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.