Bild
Nästa artikel
Nyheter

Ford utvecklar nytt infotainmentsystem med Google

Publicerad 2021-02-02 12:14 (uppdaterad 2021-02-02 12:15)
Ford ska ”göra en Polestar” och ta fram ny teknik för infotainmentsystem och uppkoppling tillsammans med mjukvarujätten Google.

Volvo och elbilsmärket Polestar är tidigt ute med att använda Googles operativsystem Android Automotive i sina bilar. Tanken är att biltillverkarna ska kunna koncentrera sig på att utveckla själva bilen, och inte grundtekniken i bilens infotainmentsystem.

Men Volvo och Polestar är inte de enda biltillverkarna som ska gå över till Googles teknik. Även Peugeot, Citroën och Opel hör till biljättarna som är inne på samma väg.

Nu offentliggör även Ford ett samarbete med Google där planen är att ta fram en bättre användarupplevelse för uppkopplade bilar. Från och med 2023 ska alla nya Fordmodeller som lanseras oavsett pris ha ett infotainmentsystem som utvecklats med Androidteknik från Google.

Ford ska även använda Googles molntjänster för att lagra data och använda så kallad maskininlärning och artificiell intelligens för att göra körupplevelsen bättre.

Om två år ska alla nya Fordmodeller oavsett pris ha infotainmentsystem som utvecklats med Google

Så här ser infotainmentsystemet i Polestar 2 ut, som bygger på Googles teknik. Men hur systemet designas och utformas för användaren är helt upp till biltillverkaren, så Fords system kommer inte se ut så här.

Googles infotainmentsystem har stöd för mjukvaruuppdateringar över nätet för att bilägaren inte ska behöva åka in till verkstaden och det går även att ladda ned olika appar för exempelvis parkering eller musik, precis som i mobilen.

Fords eget infotainmentsystem Sync fick hård kritik när det lanserades för några år sedan. Men det har förbättrats ordentligt sedan dess och får numera ofta beröm för att vara enkelt att använda.

Många biltillverkare har hittills varit tveksamma till att använda infotainmentteknik från underleverantörer som Google av rädsla för att behöva skicka iväg data om bilen till Google. Hur det ska fungera i samarbetet mellan Google och Ford är inte officiellt.

Läs också: Så farliga är infotainmentsystemen – Apple och Google sämst

Ämnen i artikeln

Kommentarer

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.