Nästa artikel
Googles nyhet ska ge bättre vägvisning i stadstrafik
Nyheter

Googles nyhet ska ge bättre vägvisning i stadstrafik

Publicerad 11 december 2020
Snart blir det enklare att hitta rätt väg i stadstrafik. Google har en ny lösning på gång.

Du som försökt använda bilens eller mobiltelefonens GPS för att navigera i täta storstäder med höga byggnader har förmodligen märkt att tekniken inte alltid fungerar som den ska.

Nu lanserar Google en nyhet för att försöka lösa problemet, som ibland kan vara så allvarligt att positionen kan vara felaktig med ett helt kvarter.

GPS-mottagaren kommunicerar med satelliter och kan med hjälp av exakta tidsmarkörer räkna ut en ungefärlig position. Men höga byggnader kan reflektera signalerna och på så sätt ”lura” GPS-mottagaren som då får svårare att hitta sin exakta position.

Karttjänsten Google Maps innehåller redan i dag uppgifter om hur många av byggnaderna i världens storstäder ser ut i 3D. Nu ska de uppgifterna användas för att korrigera och kompensera för de felaktiga GPS-signalerna som kan uppstå i storstäder.

När tekniken testades i mobiltelefoner med Googles operativsystem Android minskade risken att hamna på fel sida av vägen på grund av felaktiga GPS-signaler med 75 procent. Det blir också Android som först får ta del av tekniken när den börjar rullas ut.

Läs också: Så farliga är infotainmentsystemen – Apple och Google sämst

På de här satellitbilderna kan du se hur en vanlig GPS utan Googles nya teknik beter sig (röda streck). När den nya tekniken används blir signalen betydligt mer exakt.

Ämnen i artikeln

Kommentarer

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.