Nästa artikel
Klart: Android Auto kommer till Sverige
Nyheter

Klart: Android Auto kommer till Sverige

Publicerad 4 december 2020
Efter flera års väntan rullar Google ut funktionen Android Auto till svenska bilägare.

Nästan alla nya bilar har någon form av infotainmentsystem där föraren kan sköta radio, mediaspelare, klimatanläggning och andra funktioner med hjälp av en skärm.

Många av infotainmentsystemen har även stöd för Apple CarPlay och Android Auto som innebär att några av mobilens appar ”speglas” i bilens skärm, vilket ska vara säkrare och enklare än att använda mobilskärmen.

Det är över fem år sedan Apple CarPlay dök upp i Sverige. Googles konkurrent Android Auto har dock inte funnits officiellt på den svenska marknaden, även om det ändå gått att använda funktionen genom att använda olika mer eller mindre krångliga lösningar.

Nu rullar Google ut Android Auto officiellt även i Sverige. Totalt är systemet tillgängligt i 36 länder.

Mobilens appar i bilen

Med Android Auto kan föraren till exempel skicka meddelanden, lyssna på musik, navigera med Google Maps eller använda röststyrningsassistenten Google Assistant. Inom kort ska även mobiltelefoner med version 11 av operativsystemet Android kunna anslutas trådlöst till Android Auto.

Android Auto och Apple CarPlay är dock inte felfria. I ett test som publicerades tidigare i år beskrevs båda systemen som osäkra att använda under körning, och de klassades som farligare för trafiksäkerheten än om föraren kör full eller drogpåverkad.

Android Auto ska inte blandas ihop med Android Automotive, som innebär att Google tillhandahåller teknik och mjukvara för hela bilens infotainmentsystem. Android Auto är istället en komponent i ett infotainmentsystem som biltillverkaren utvecklat.

Läs också: Så farliga är infotainmentsystemen – Apple och Google sämst

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • 2020-12-04 10:11
Roger Skagerström

Lite skumt då det funnits ett bra tag utan fulhack. Men kanske slipper svengelskan nu.. :P

#2 • 2020-12-04 10:24
lsoderlund

Kanske är så att man nu vågar officiellt släppa det då man täppt till alla möjliga öppna dörrar för att hacka sig in i bilen via telefonen.

Finns ju som sagt en anledning till att alla myndigheter och privata företag med information som är är kan klassas som hemlig eller företagshemlig för konkurrenter i majoriteten av länderna i västvärlden inte använder androidtelefoner.

#3 • 2020-12-04 11:45
Pi

Har fått för mig att den fungerat utan speciell handpåläggning med lurar som har minst Android 10 - efter det har i alla fall jag inte behövt sköta uppdateringar manuellt.

#4 • 2020-12-04 23:41
Henrik-Andersson

Värt att påpeka är att Android Auto inkluderats i smartphones med Android 10 sedan ett drygt år tillbaka, men med officiellt stöd ska det fungera även med äldre Android-versioner. I januari i år var det Android 9 som var överlägset vanligast i våra mobiler, enligt statistik från Statista.

Android Auto med Android 11 har numera möjlighet att ansluta trådlöst till bilar som stödjer det och har 5 GHz-wifi. Volvo är en av de tillverkare som har börjat ta fram inbyggt stöd för Android Auto.

#5 • 2020-12-07 12:52
Roger Skagerström

Isoderlond: Går inte att hacka sig in i bilen mer med Android Auto än med vanlig bluetooth. Systemet kommer liksom bara åt stereon. Tror ljudet går över BT till och med - kanske tom knappstyrningen. Är väl mest videocasten som går över USB.

#6 • Uppdaterat: 2021-11-15 09:42
Gäst (ej verifierad)

Jag har fortfarande ingen "Android Auto" app tillgänglig i Google Playstore...?

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.