Nästa artikel
Extinction Rebellion: Vi slutar med blockader
Nyheter

Extinction Rebellion: Vi slutar med blockader

Publicerad 3 januari 2023 (uppdaterad 3 januari 2023)
Aktiviströrelsen ”prioriterar närvaro framför arresteringar”, enligt ett uttalande från gruppens brittiska gren.

Klimataktivistgruppen Extinction Rebellion kommer att ändra sin taktik för 2023, och sluta med aktioner som går ut på exempelvis blockera motorvägar eller landningsbanor på flygplatser. Det säger representanter för gruppens brittiska gren i ett uttalande, enligt nyhetsbyrån AFP.

I ett pressmeddelande med rubriken ”We Quit” skriver gruppen att de i år kommer att ”prioritera närvaro framför arresteringar och relationer över vägblockader”.

Extinction Rebellion är en av flera aktivistgrupper som gjort sig kända för sina radikala tilltag för att uppmärksamma klimatkrisen. Gruppen menar att det behövs drastiska åtgärder för att undvika en social och ekologisk kollaps.

Gruppens beslut kommer efter införandet av nya lagar i Storbritannien som ger polis och myndigheter större möjligheter att begränsa protester som orsakar störningar.

”I en tid då det kriminaliseras att säga ifrån och vidta åtgärder är kollektiv är det en radikal handling att bygga kollektiv makt, styrka i antal och frodas genom att bygga broar”, skriver Extinction Rebellion.

Gruppens svenska gren har inte kommenterat uttalandet.

Under sensommaren och hösten 2022 fick den svenska gruppen Återställ Våtmarker mycket uppmärksamhet efter att de vid flera tillfällen genomfört blockader på motorvägar i Stockholm, vilket orsakade stora köer och vid ett tillfälle hindrade en ambulans i utryckning från att komma fram. I oktober dömdes tolv aktivister för sabotage och ohörsamhet mot ordningsmakt.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (87)

  • 25 januari 2023 Och så finns det som sagt en…
  • 25 januari 2023 J.L skrev: Precis min poäng,…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.