Nästa artikel
Aktivister hindrade ambulans – riskerar fängelse
Nyheter

Aktivister hindrade ambulans – riskerar fängelse

Publicerad 2022-09-16 07:15
Tolv personer åtalas för sabotage efter den klimataktion som hindrade en ambulans i augusti.

I augusti gjordes flera klimatprotester på vägarna runt om Stockholm. Vid en av aktionerna hindrades en ambulans på prio 1-utryckning från att komma fram på grund av följdköer.

Flera personer häktades efter aktionen, och nu meddelar Åklagarmyndigheten att tolv personer åtalas för sabotage och ohörsamhet mot ordningsmakten.

Aktivisterna kommer från organisationen Återställ våtmarker som sedan dess pausat sina vägaktioner. Aktivisterna ska ha limmat fast sig i vägen.

Upp till fyra års fängelse

Aktionen ska enligt beräkningar ha kostat 2,5 miljoner kronor och ambulansen försenades med sju–åtta minuter. Personerna som åtalas anser inte att aktionen är brottslig utan hänvisar till att det råder klimatnödlöge, skriver Expressen.

Den som misstänks för sabotage riskerar upp till fyra års fängelse. Ohörsamhet mot ordningsmakten kan få böter eller fängelse i högst sex månader som påföljd.

– Jag ser allvarligt på brottsligheten. Det är ett val av plats som är precis vid avfarten till ett väldigt stort sjukhus, och det är i rusningstrafik på morgonen med väldigt många personer drabbade, säger kammaråklagare Marina Ivic till TT.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (34)

  • 2022-09-21 10:02 Om de vill ha sympatier för…
  • 2022-09-18 13:32 I dag är den allmänna…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.