Nästa artikel
Klimataktion ska ha hindrat ambulans och kostat miljonbelopp
Nyheter

Klimataktion ska ha hindrat ambulans och kostat miljonbelopp

Publicerad 1 september 2022
Tio personer har häktats efter en klimataktion på E4:an där en ambulans ska ha fastnat i köerna.

Flera personer greps efter en klimataktion som genomfördes på E4:an i Solna norr om Stockholm i måndags morse. Nu står det också klart att tio av de gripna personerna häktats på sannolika skäl misstänkta för sabotage.

I flera månader har klimataktivister genomfört aktioner där de sätter sig ned på vältrafikerade motorvägar i rusningstrafik. I vissa fall har de också limmat fast sig själva i vägbanan.

På måndagen hindrades en ambulans på prio 1-utryckning på grund av aktionen, som genomfördes i närheten av Karolinska sjukhuset. Även en sjuksköterska som kallats in till en akut operation fastnade i köerna, skriver Dagens Nyheter.

Alla tio personer som häktats nekar till brott. Trafikverket beräknar att störningarna i trafiken orsakat 2,5 miljoner kronor i ökade kostnader för samhället. Justitieutskottet öppnade tidigare under sommaren för att införa hårdare straff för aktivister som blockerar vägar.

Tackat nej till information

Organisationen som låg bakom aktionen på måndagen, Återställ våtmarker, hävdar att den så kallade dialogpolisen fått information om aktionen i förväg och att även SOS Alarm fått erbjudande om information om var kommande aktioner ska äga rum – under förutsättning att de inte delar med sig av uppgifterna till polisen. Men det gick inte SOS Alarm med på.

– I vårt avtal med staten, alarmeringsavtalet, ingår att vi ska vidareförmedla information till myndigheter om vi får kännedom om samhällsstörningar, säger Saga Rosén, kommunikationsstrateg på SOS Alarm, till SVT.

Organisationen Återställ våtmarker hävdar i två inlägg på Facebook att politikerna ”totalt abdikerat från sitt ansvar – att skydda och värna liv” och att utryckningsfordon alltid släpps igenom. Men om ambulansen fastnat i följdköer längre bort märks inte det vid själva aktionen.

”Vi har hela den samlade forskarkåren bakom oss. Läget är ofattbart allvarligt och människor dör i detta nu i klimatrelaterade katastrofer: torka, översvämningar, bränder och förlorad matförsörjning”, står det i inlägget.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (44)

  • 8 september 2022 A.L skrev: Tips; Läs IPCC…
  • 5 september 2022 John2008 skrev: I sak har…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.