Personerna går ut i vägen i en ”kedja” när köerna redan börjat och hastigheten är låg.

Nästa artikel
Vägprotesterna kommer fortsätta: ”Ofattbar skandal”
Nyheter

Vägprotesterna kommer fortsätta: ”Ofattbar skandal”

Publicerad 4 april 2022 (uppdaterad 5 april 2022)

Personerna går ut i vägen i en ”kedja” när köerna redan börjat och hastigheten är låg.

En aktivistgrupp kommer fortsätta blockera motorvägar för bilister fram till valet. ”Det är en ofattbar skandal att politikerna inte vidtar åtgärder”, hävdar gruppen.

Morgontrafiken i Stockholm har flera gånger blockerats av en kampanjgrupp den senaste veckan. Trafiken stängs av när aktivisterna sätter sig på vägbanan vilket skapat stora störningar, och personerna flyttas bort av polis.

Kampanjgruppen kallar sig Återställ Våtmarker och uppger att nio av tio svenska våtmarker i slättlandskapen gått förlorade. Det innebär att de torkat ut och ”läcker koldioxid”, något som ökar Sveriges utsläpp med över elva miljoner ton koldioxidekvivalenter – mer än utsläppen från personbilstrafiken.

Fram till valet ska flera insatser göras för att belysa den här frågan, hävdar Återställ Våtmarker. ”Det är en ofattbar skandal att politikerna inte vidtar åtgärder som på kort tid skulle sänka koldioxidutsläppen, öka den biologiska mångfalden, motverka översvämningar och förbättra tillgången på dricksvatten”, skriver gruppen i ett kampanjdokument som Vi Bilägare tagit del av.

Återställ Våtmarker hävdar att olika motorvägar ska blockeras i rusningstrafik varje dag under två veckor med hjälp av 20 aktivister tills regeringen går med på kraven. I juni växlar gruppen upp och då ska 100 aktivister blockera motorvägar tre veckor i rad. Tre veckor innan valet ska 350 aktivister blockera motorvägarna. 

Gruppen har inspirerats av organisationen Insulate Britain som blockerat motorvägar i England. ”Tänk om våra politiker tog klimatkatastrofen på lika stort och handgripligt allvar som de gör vid en störning i morgontrafiken”, skriver Återställ Våtmarker på sin Facebooksida.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.