Nästa artikel
Aktivister blockerade Nynäsvägen på fredagsmorgonen
Nyheter

Aktivister blockerade Nynäsvägen på fredagsmorgonen

Publicerad 30 september 2022 (uppdaterad 30 september 2022)
Aktivisterna stoppade trafiken på Nynäsvägen. Foto: Återställ våtmarker/Facebook
I dag inleds rättegången mot tolv personer som blockerade trafiken på E4 i Solna i augusti. Gruppen Återställ våtmarker svarade – med en ny blockad.

På fredagsmorgonen blockerade medlemmar i aktivistgruppen Återställ våtmarker trafiken på Nynäsvägen i höjd med Sköndal. 

Morgontrafiken in mot Stockholm stoppades helt när aktivisterna satte sig på vägbanan. Polisen larmades klockan 8:40, och strax därefter lyftes aktivisterna bort från vägen. Vid niotiden kunde trafiken åter börja rulla, skriver Dagens Nyheter.

Polisen har gripit sju personer som misstänks för sabotage – ett brott som kan ge upp till fyra års fängelse.

Rättegång i dag

Gruppen Återställ våtmarker skriver i ett inlägg på Facebook att aktionen genomfördes ”i solidaritet med de som idag är i rättegång på grund av att de har suttit här på samma sätt”.

På fredagen inleddes rättegången i Solna tingsrätt mot tolv aktivister från samma nätverk som mitt i morgonrusningen den 29 augusti blockerade E4:an i Solna genom att sätta sig i vägen för bilarna. Några av dem limmade fast sig själva i vägbanan. Aktionen orsakade milslånga köer, och trafikkaoset som följde hindrade en ambulans på utryckning från att komma fram. Enligt Trafikverket ha tilltaget ha inneburit 2,5 miljoner kronor i ökade kostnader för samhället.

Mediestrateg: ”Inga positiva effekter”

Återställ våtmarker har genomfört flera liknande aktioner i Stockholmsområdet de senaste månaderna. Gruppen menar att aktionerna är nödvändiga för att skapa uppmärksamhet kring klimatfrågan. Mer specifikt vill de att brytning av torv ska förbjudas, och att våtmarkerna där torven finns ska skyddas och att de som blivit torrlagda ska återställas. Torv binder mycket kol, och att dränera dessa våtmarker leder därför till stora koldioxidutsläpp.

Dessa aktioner har fått stor medial uppmärksamhet. Men enligt mediestrategen Brit Stakston riskerar de ändå att få motsatt effekt.
– Man försöker desperat sätta klimatfrågan på agendan, men det ger inga positiva effekter.  Snarare kanske det radikaliserar ytterkantsrörelsen ytterligare, säger hon i en intervju med Dagens Nyheter.

Aktionen i Solna genomfördes mitt i valrörelsens slutspurt, och Brit Stakston påpekar för DN att händelsen användes som ett slagträ i den politiska debatten. Aktivistgruppens agerande fördömdes öppet av flera politiker, bland andra Miljöpartiets språkrör Märta Stenevi.

Brit Stakston menar att den unga klimatrörelsen tappat tron på politiken och att den därför drivs till mer extrema åtgärder.
 

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (5)

  • 30 september 2022 Det är svårt att bekämpa…
  • 30 september 2022 Sveriges enda polisiära…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.