Nästa artikel
Elon Musk bekräftar: Teslas populära tillval blir prenumeration
Nyheter

Elon Musk bekräftar: Teslas populära tillval blir prenumeration

Publicerad 21 december 2020
Snart kan Teslaägarna välja mellan att ”hyra” vissa funktioner som gör bilen mer självkörande eller betala en engångskostnad.

Flera biltillverkare har börjat erbjuda möjligheten att prenumerera på tillval. BMW har till exempel öppnat för att ”hyra ut” tillval som rattvärme och adaptiv farthållare, och Audi tänker sig att bilägarna ska kunna köpa tillfällig tillgång till exempelvis Matrix LED-strålkastare enbart under korta perioder istället för att alltid ha tillgång till tekniken.

Att erbjuda funktioner och finesser med en månadskostnad istället för en engångskostnad kommer förmodligen bli ännu vanligare framöver och även Tesla ska börja använda den lösningen för tillvalet ”Total självkörningsförmåga”.

Istället för att betala engångskostnaden på 77 700 kronor – som enligt Tesla kan bli ännu dyrare framöver när nya funktioner blir tillgängliga – ska bilägarna alltså kunna prenumerera på funktionerna.

”Istället för att betala engångskostnaden ska bilägarna kunna prenumerera på funktionerna”

Nu bekräftar Teslachefen Elon Musk att tillvalet ska erbjudas som en prenumerationstjänst med start ”tidigt 2021”. Bilägarna kommer förmodligen kunna välja mellan att betala per månad eller per år.

Exakt vad tillvalet ska kosta är dock inte bekräftat.

För Teslas del är det mer rimligt att erbjuda tillvalet som en prenumeration än som ett engångstillägg. Mjukvaran uppdateras över tid och argumentet är därför att det är mer rimligt att bilägarna betalar löpande för att få tillgång till uppdateringarna än att en engångskostnad ska ge tillgång till systemet för all framtid.

Teslaägarna ska dock kunna köpa tillvalet för en engångskostnad även i framtiden, och Elon Musk har sagt att det kommer förbli det mer ekonomiska valet. Men prenumerationen skulle kunna vara ett alternativ för den som till exempel leasar sin bil.

Läs också: Nu blir Tesla mer självkörande – med skarp varning

Ämnen i artikeln

Kommentarer

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.