Nästa artikel
BMW ska börja ”hyra ut” tillval för en månadskostnad
Nyheter

BMW ska börja ”hyra ut” tillval för en månadskostnad

Publicerad 3 juli 2020 (uppdaterad 3 juli 2020)
Rattvärme och adaptiv farthållare kan snart komma med en månadsavgift för BMW-köpare.

BMW har lanserat en ny generation av infotainmentsystemet iDrive, version 7.0, och en av de viktigaste nyheterna som kommer dyka upp framöver är möjlighet för bilägaren att prenumerera på olika tillval med en tillfällig månadkostnad istället för att köpa dem vid själva bilköpet.

Audi har redan lanserat möjligheten att ”hyra” tillfällig tillgång till vissa extrafinesser, och även Tesla kan skicka ut nya finesser till bilägarna efterhand antingen för en fast engångskostnad eller som prenumeration.

Nu är BMW inne på samma spår. BMW har tidigare erbjudit tillgång till Apple CarPlay – ett sätt att spegla mobilens appar i bilens infotainmentskärm – som prenumeration. Men där fick BMW hård kritik och valde sedan att erbjuda CarPlay som standard istället.

Den här modellen är nu på väg tillbaka men för andra typer av tillval. Vissa komfort- och assistansfunktioner kan eventuellt erbjudas som prenumeration istället för fast engångskostnad vid bilköpet.

Läs också: BMW lanserar trådlösa uppdateringar via nätet

De exakta detaljerna är inte klara, men eventuellt kan finesser som adaptiv farthållare och uppvärmd ratt bli något bilägarna får betala en extra månadsavgift för. Även stolsvärme nämns, men det är standard i svenska bilar.

Vissa finesser kanske bara är värda att ha vissa delar av året, och när bilen byter ägare kan finesser tas bort eller läggas till efter personliga preferenser. Men å andra sidan är BMW:s bilar knappast billiga och vissa kan nog klaga högljutt om de också måste lägga några hundralappar i månaden eller ännu mer på att prenumerera på tillval.

BMW tittar också på att erbjuda engångstillval, och inte bara tillval för prenumeration. Ett exempel är fejkade motorljud som kommer kunna köpas i efterhand för en engångssumma.

Ämnen i artikeln

Kommentarer

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.