Bild
Nästa artikel
BMW ska börja ”hyra ut” tillval för en månadskostnad

BMW ska börja ”hyra ut” tillval för en månadskostnad

Nyheter

Rattvärme och adaptiv farthållare kan snart komma med en månadsavgift för BMW-köpare.

BMW har lanserat en ny generation av infotainmentsystemet iDrive, version 7.0, och en av de viktigaste nyheterna som kommer dyka upp framöver är möjlighet för bilägaren att prenumerera på olika tillval med en tillfällig månadkostnad istället för att köpa dem vid själva bilköpet.

Audi har redan lanserat möjligheten att ”hyra” tillfällig tillgång till vissa extrafinesser, och även Tesla kan skicka ut nya finesser till bilägarna efterhand antingen för en fast engångskostnad eller som prenumeration.

Nu är BMW inne på samma spår. BMW har tidigare erbjudit tillgång till Apple CarPlay – ett sätt att spegla mobilens appar i bilens infotainmentskärm – som prenumeration. Men där fick BMW hård kritik och valde sedan att erbjuda CarPlay som standard istället.

Den här modellen är nu på väg tillbaka men för andra typer av tillval. Vissa komfort- och assistansfunktioner kan eventuellt erbjudas som prenumeration istället för fast engångskostnad vid bilköpet.

Läs också: BMW lanserar trådlösa uppdateringar via nätet

BMW ska börja ”hyra ut” tillval för en månadskostnad

De exakta detaljerna är inte klara, men eventuellt kan finesser som adaptiv farthållare och uppvärmd ratt bli något bilägarna får betala en extra månadsavgift för. Även stolsvärme nämns, men det är standard i svenska bilar.

Vissa finesser kanske bara är värda att ha vissa delar av året, och när bilen byter ägare kan finesser tas bort eller läggas till efter personliga preferenser. Men å andra sidan är BMW:s bilar knappast billiga och vissa kan nog klaga högljutt om de också måste lägga några hundralappar i månaden eller ännu mer på att prenumerera på tillval.

BMW tittar också på att erbjuda engångstillval, och inte bara tillval för prenumeration. Ett exempel är fejkade motorljud som kommer kunna köpas i efterhand för en engångssumma.

Taggar: Nyheter

Kommentarer

#1
2020-07-03 09:15

Man sätter sig i bilen en kall vinterdag och känner sig lite sugen på sätesvärme och rattvärme. Det går bra det, bara att betala 14 kr genom att verifiera med BankID :)

Har Michael O'Leary (Ryanair) fått jobb på BMW ?

Noterar också att elektroniken numera är så billig att finesserna redan är ombord. De är bara låsta i de billigare varianterna. Likadant är det med motorer. Det finns en motor i 5 olika varianter, det enda som skiljer dem åt är programvaran. I BMW:s fall har de innan haft en 3 liters motor i 530-serien. Idag står 3:an för annan mjukvara i 2-litersmotorn som ger 251 hk istället för 184 hk i 520-serien

BMW är dock inte ensamma om detta. Spelar ingen roll om det står Volvo, VW eller BMW på bakluckan.

Man kan tänka sig en framtid där en kund vill köpa en 530 med all elektronisk utrustning ombord, men handlaren har bara en påvert utrustad 520 hemma som de gärna säljer. Då tar man in bilen i verkstaden och släpper loss rattvärme, adaptiv farthållare och annan el samt skickar in ny programvara i OBD-uttaget så att det blir en 530 med 251 hästar. Det enda mekaniska som görs är att man skrapar bort 2:an och klistrar dit en 3:a istället.

#2
2020-07-03 09:15

Undrar hur lång tid det tar innan bilarna kan "rootas", dvs att bilägaren återtar ägandeskapet över bilen, dess finesser och det data bilägaren skapar genom att använda bilen?

#3
2020-07-03 09:16

Uscha. Tur jordens undergång är nära.

#4
2020-07-03 10:11

Sagt det länge - BMW är det snålaste jävla företaget i bilbranschen. Suktar ibland efter nån modell men sen kommer jag på att de är ena gnidna as som tillverkar halvdåliga bilar.

#5
2020-07-03 10:52

Nej Henrik #1
Så enkelt är det inte att det bara är mjukvaran som skiljer.
Även bromsarna brukar skilja med kraftigare doningar på den effektstinnare modellen.

#6
2020-07-03 11:12

Ja det är väl inget konstigt alls. Eftersom folk är puckade och hellre betalar dubbla priset så länge siffran dom ser är lägre så kommer såklart alla företag att sträva efter att göra på det sättet. 399:- per månad i 36 månader är ju mindre än 3000:- direkt....

#7
2020-07-03 11:21

En ändrad affärsmodell - BMW är, precis som andra bilproducerande företag, inte i branschen för att tillverka fortskaffningsmedel för vanligt folk. De är i branschen för att tjäna pengar.
Det betyder bara att bilen och all ingående utrustning blir tjänster istället för saker.
Kan prissättas varierande efter behov och plånbok. Betyder också att bilens värde som statusmarkör över tid kommer avta - modellbeteckningen blir mer eller mindre betydelselös.

#8
2020-07-03 15:06

Handlar helt om varumärke, image och försäljning, så länge kunderna slåss om bilarna kan tillverkaren göra som man vill, alla populära bilmärken utnyttjar köparen/ägaren eftersom de vet att väldigt få skulle avstå ett köp eller byta märke och därmed har man fria händer att både försämra kvaliten på bilarna och hitta på andra försämringar i villkor och omständigheter.

De flesta köpare försvara ju dessutom tillverkarens rätt att mjölka dem på saftiga överpriser.
"Om de vill svindla mig så självklart ställer jag upp och stödjer det, eftersom jag vill ha det de säljer är jag beredd att betala vad som helst och eftersom jag är beredd att betala, varför skulle de då låta bli att ta mina pengar?
De är ju inte dumma och så ska det ju vara, vem vill köpa en bil av en dum tillverkare som inte utnyttjar tillfället att knycka mina pengar när jag är korkad nog att gladeligen vilja betala?"

Om tillverkaren vet att kunderna gillar att bli utnyttjade så självklart uppfyller man denna önskan, det är ju kundens önskemål som styr, påstås det.

#9
2020-07-03 16:34

Folk är puckade som handlar med pengar. Man åtnjuter en felaktig ekonomisk filosofi sålänge man inte gör rätt för sig och fäller sin egen buffel som man kan byta bort mot järnmalm eller hugger ner sitt eget träd som man byter mot en höna. Det har gått för långt, uj och ush.

#10
2020-07-03 16:35

Det känns inte bra.

#11
2020-07-03 18:17

Jaha, oj din bil smaskade rakt i rumpan på bilen framför när du hade farthållaren.
Nej tyvärr ditt abonnemang på den adaptiva delen har ju gått ut.

#12
2020-07-03 21:45

Det kommer ta 3 röda så är dessa fineser avkodade och man kan aktivera dom själva. Ungefär som alla andra finesser tillverkade tills nu. Girigheten kommer bita BMW i ars**et.

#13
2020-07-04 06:49

Sjukt.
BMW sniket.
Men och andra sidan betalar många gärna extra bara för dekalen på huven och extrem fula grillen som syns.
Och komfort höjningen dödar man gärna med dyra 22 tummare.

Och rattvärme och adaptivt är väl redan standard på många.

#14
2020-07-04 08:22

Roger Skagerström1
Du glömde ange Audi!

#15
2020-07-04 11:46

Haha. Vettigt folk kommer välja något annat än BMW.

#16
2020-07-05 01:43

BMW kommer få mindre provision på serviceintäkter från framtida elbilar och vill ha repetitiva intäkter från annat håll.

Värdelös snålhet om man frågar mig. Mer hederligt att ta mer betalt för bilen.

#17
2020-07-06 12:28

Vill verkligen folk ha stora hjul, 22 tum och jättedyra däck? Eller precis som SUV trenden...säljer man allt oavsett hur bra det är?

#18
2021-01-12 17:10

Fullkomligt vanvett, hyra delar av och i en köpt produkt är absurt!
Visar att det är girighet och plingtänk in absurdum. Hur blir det vid ägarbyte?
Vägrar gå på det tåget!

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.