Nästa artikel
BMW lanserar trådlösa uppdateringar via nätet
Nyheter

BMW lanserar trådlösa uppdateringar via nätet

Publicerad 25 juni 2020
BMW-ägarna som har en relativt ny bil kan snart få nya finesser och buggfixar utskickade direkt till bilen.

Det brukar heta att utvecklingen i bilvärlden aldrig gått så snabbt som nu, och i viss mån stämmer det. Men när det gäller att kunna uppdatera bilens mjukvara direkt via nätet, utan att behöva åka till verkstaden, har utvecklingen gått ganska långsamt.

Tesla har haft den här finessen i många år eftersom bilens systemarkitektur redan från början är utvecklad för att ha stöd för uppdateringar via nätet – det är inget som kan läggas till ”i förbifarten” eller i efterhand.

Först nu börjar de stora biltillverkarna hinna ikapp, bland andra Volkswagen som dock haft en hel del mjukvaruproblem med elbilen ID 3. Även Ford ska införa trådlösa uppdateringar via nätet och de blir riktigt snabba i nya Mustang Mach-E om vi får tro Ford.

Löser buggar och får nya finesser

Nu meddelar även BMW att framtida bilmodeller får stöd för mjukvaruuppdateringar via nätet. Det innebär att buggar kan lösas och nya finesser kan läggas till utan att ägaren behöver ta sig tid att åka in fysiskt till serviceverkstaden.

BMW kallar funktionen Remote Software Upgrade och en uppdatering ska ta ungefär 20 minuter och bilen måste stå stilla medan uppdateringen görs. Enligt BMW har redan en halv miljon bilar tillgång till trådlösa uppdateringar och kravet är att bilen har BMW Operating System 7 som i dag finns i flera modeller.

Ägarna får en notis i bilen eller mobilen när ny mjukvara till bilen finns tillgänglig för nedladdning. Uppdateringen kan ske antingen via bilens inbyggda SIM-kort eller genom att låna mobiltelefonens internetuppkoppling. Uppdateringen laddas då först ned till mobilen via trådlöst nätverk och överförs sedan till bilens infotainmentsystem för att inte belasta mobilens dataabonnemang.

BMW Remote Software Upgrade

Följande modeller av senaste generation (årsmodell 2018 eller senare) kan ta emot trådlösa uppdateringar via nätet, om de är utrustade med BMW Operating System 7 och BMW Live Cockpit Professional.

BMW 1-serie
BMW 2-serie Gran Coupé
BMW 3-serie
BMW 7-serie
BMW 8-serie
BMW X5
BMW X6
BMW X7
BMW Z4
BMW 5-serie: från ny årsmodell i juli 2020
BMW X3/X4: från ny årsmodell i juli 2021

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • 2020-06-25 21:54
Henrik-Andersson

Efterlängtat och efterfrågat sedan länge. Min mobiltelefon kan jag uppdatera gratis med både nya programversioner och gratis navigationsuppdateringar 3 till 4 ggr/år, men biljäveln kostar pengar och uppdateras en gång per år vid service. Om det ens har kommit någon ny karta till den vill säg, den senaste kartuppdateringen som finns till min bil är från juni 2018 och släpptes i januari 2020, det ska nämligen malas ett par ggr till hos tillverkaren innan den släpps och då är den (som bäst) redan ett år gammal (med andra ord omodern).

Redigerar : Kolla bilden i artikeln, senaste uppdateringen är daterad 03/2019

Navigationsappen HERE på mobilen är dock alltid uppdaterad och fräsch, gratis offlinekartor i hela världen (på vilket språk man vill) så använder ofta den istället. Senast i Malmö där bilens GPS inte hittade till hotellet med ny vägsträckning. Mobilen hittade till garageporten direkt.

Bilens navigation kostade 30000 kr extra med lite backkameror, några extra högtalare och annat lull lull.
Fan pinsamt !

#2 • 2020-06-26 01:33
Axel61

Luftladdning är inget nytt i taxibranschen. Nya tariffer kommer den vägen med en liten notis innan. Förvånad över att det inte kommit tidigare. Sen kan jag hålla med ovanstående, har man en gång betalat för programvaran i bilen, ska man inte behöva betala fler ggr bara för att det är ofullständigt från början.

#3 • 2020-06-26 13:30
Bandvagn

Efter att ha kört Tesla några år så baxnar man ju när man inser att nya bilar som köps idag inte kan uppdateras remote.
Tesla är inte bara bra, men de är ju hästlängder före alla andra bl.a. på IT/mjukvaru-sidan.

#4 • 2020-06-26 16:54
Carl Trefalt

Samma som i mobiltelefonen.

#5 • 2020-06-26 18:39
walle_x

Varför betalar folk pengar för att få inbyggd navigation i bilen? Ofattbart. I mobilen är det gratis och alltid uppdaterat.

#6 • Uppdaterat: 2020-06-26 18:50
Sabud2

Har funnits i kamera-branschen under flera år. Man får 3-4 uppdateringar som ibland kan ge funktionalitet motsvarande en ny kameramodell. Dessvärre medför systemet risk för ständig påfyllnad av buggar. Beträffande bilar får man nog vara lite försiktigare annars kanske vi får addera bilelektronik som en möjlig olycksrisk i stället för tvärtom.

#7 • 2020-06-27 00:29
Henrik M

Walle: Köper man rätt bil så ingår det utan att man betalar extra, mer och mer vanligt att det är standard. Och i moderna bilar så uppdateras kartorna i bilen precis lika bra som i din mobil.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.