Nästa artikel
Ford Mustang Mach-E kan uppdatera mjukvaran på två minuter
Nyheter

Ford Mustang Mach-E kan uppdatera mjukvaran på två minuter

Publicerad 13 maj 2020 (uppdaterad 25 maj 2020)
Fords elsuv kommer kunna ta emot nya uppdateringar via nätet utan att föraren märker något.

Fler och fler biltillverkare lanserar nu möjligheten att uppdatera bilens mjukvara via nätet. På så sätt kan buggar fixas och nya finesser läggas till utan att bilägaren behöver åka in till verkstaden.

För Fords del blir nya elsuven Mustang Mach-E först ut att kunna ta emot trådlösa mjukvaruuppdateriar över internet. Ford passar också på att leverera en liten känga till ”andra tillverkare” där uppdateringen kan ta lång tid att genomföra.

”Till skillnad från vissa andra märken som kräver att föraren väntar medan mjukvaruuppdateringen genomförs har Ford utvecklat ett sätt att säkert ladda ned mjukvaran i bakgrunden och i vissa fall installera den på under två minuter”, skriver Ford i ett pressmeddelande.

– Det fina med Mustang Mach-E är att det våra kunder upplever dag ett bara är början. Den kommer utvecklas med fler funktioner och finesser över tid, säger John Vangelov, chef för uppkopplade tjänster på Ford.

Inte bara infotainmentsystemet

Han förtydligar också att många uppdateringar alltså inte kommer kräva att bilen står stilla och att det är betydligt mer än bara infotainmentsystemet Sync som kommer kunna uppdateras via nätet.

”Nästan alla moduler i bilen kan uppdateras trådlöst vilket innebär att vi kan skicka ut prestandaförbättringar och helt nya finesser som kanske inte finns när kunderna först får sin bil levererad”, står det i pressmaterialet.

Detta är något Teslaägarna redan känner till eftersom märket lanserade mjukvaruuppdateringar över nätet för flera år sedan. Men Ford tycker sig ha en unik fördel i att mindre uppdateringar alltså kan installeras utan att bilen står stilla.

Fler Fordmodeller följer

Vissa installationer blir i princip helt osynliga för kunderna och större uppdateringar kan schemaläggas för att installeras på natten. Efter Mustang Mach-E ska fler Fordmodeller förses med möjligheten att ta emot så kallade OTA-uppdateringar (”over the air”).

Ford verkar dock inte ha hela mjukvaruarkitekturen färdig när de första exemplaren av Mustang Mach-E levereras. De första uppdateringarna ska skickas ut först ett halvår efter att de första kunderna fått leverans av sin bil.

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • 2020-05-13 16:33
L. Mäkinen

Tack, men nej, tack!

#2 • Uppdaterat: 2020-05-13 16:40
Panopticon

För små mjukvaruuppdateringar kan ju aldrig ge några stora problem...

#3 • 2020-05-13 20:37
Audi A5 SB

Maskinerna vi säljer gör vi uppdateringar på med jämna mellanrum (via USB). Med lika jämna mellanrum får vi återinstallera den gamla mjukvaran direkt efter uppdateringen. Det här får nog Ford sota för/backa på/betala för. Så idiotiskt.

#4 • 2020-05-13 22:15
johnkommentar

Sakta kommer konkurrenterna ikapp Tesla, år efteråt...

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.