Nästa artikel
Designern bakom Ford Mustang död – här är historien bakom succén
Nyheter

Designern bakom Ford Mustang död – här är historien bakom succén

Publicerad 30 april 2020 (uppdaterad 30 april 2020)
Det var en näst intill okänd doldis som stod för den första designskissen av vad som skulle bli en överraskande succé för Ford. Nu har mannen bakom Mustangens utseende gått bort.

Designern bakom första generationen Ford Mustang, modellen som blev en välbehövlig braksuccé för märket, är död.

Gene Haldermans första skiss la grunden till det som skulle bli Ford Mustang, men modellen gick under flera andra namn under utvecklingsfasen – som Cougar, Special Falcon och T-5.

Även om Mustangen nu är uppe i sin sjätte modellgeneration är det förstås den första generationen, som började byggas i mars 1964, som blivit mest känd. Ford gick emot den klassiska regeln i bilbranschen om att lansera nya modeller på hösten och Mustang var kontroversiell av ytterligare en anledning: den skulle locka unga köpare, en kundgrupp som växte sig allt starkare under det tidiga 1960-talet men som förbisetts av Ford och flera andra tillverkare.

Överraskande lågt pris

I Fords fokusgrupper trodde de flesta deltagare att bilen skulle vara betydligt dyrare än den var. Med en låg prislapp blev bilen en överraskande stor succé som tog Ford på sängen. Och det var tur, för modellen var en stor chansning. Bara några år tidigare hade Ford misslyckats med satsningen på lyxmärket Edsel.

För dåvarande chefen för Forddivisionen Lee Iacocca – som senare blev högsta chef för Ford innan han fick sparken och gick till Chrysler som han räddade från ekonomisk kollaps – var Mustangen ett viktigt prestigeprojekt. Det katapulterade honom vidare i hierarkin. Men utan Gene Haldermans skiss och designtänk hade det förmodligen inte blivit samma succé.

– Att ha levt i 87 år och ha designat något som är en del av populärkulturen och bilhistorien – han hade en sådan inverkan. Även om han var en fantastisk designer var han en ännu bättre person, säger Jimmy Dinsmore som skrivit en bok om historien bakom Ford Mustang, till Dayton Daily News.

Klumpigare med tiden

Med åren blev Ford Mustang klumpigare, tyngre och större vilket fick många entusiaster att klaga. De senaste generationerna har däremot fått betydligt mer positiv kritik. Nu ska Ford bygga en eldriven crossoverversion av Mustang kallad Mach-E.

Gene Halderman jobbade sammanlagt 40 år på Ford och ska ha haft en nedtonad attityd. Han skröt inte om att han designat första Mustangen och det fick han heller inte så mycket uppmärksamhet för. Han lät andra ta åt sig äran. 

Gene Halderman blev 87 år gammal.

Ämnen i artikeln

Kommentarer

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.