Nästa artikel
Elbilar allt populärare – men svalt intresse för självkörande bilar
Nyheter

Elbilar allt populärare – men svalt intresse för självkörande bilar

Publicerad 16 april 2020
Fler och fler bilköpare kan tänka sig en laddbar bil nästa gång. Men intresset för självkörande bilar har svalnat ordentligt.

När det gäller elbilar och laddhybrider har nästan alla stora biltillverkare planer på att lansera åtminstone en ny modell inom kort, om inte fler. Utbudet av nya laddbilar har blivit betydligt större än för bara några år sedan.

Det speglar sig också i bilhallarna. Även om bilköparna fortfarande tycker att vissa hinder kan finnas – framfr allt det högre inköpspriset – växer intresset för nya elbilar snabbt. Det visar en ny rapport från konsultfirman Deloitte.

Tyska elbilsköpare kräver längst räckvidd

Mellan 40 och 60 procent av bilköparna i de länder Deloitte tittat närmare på kan tänka sig att välja en hybrid, laddhybrid eller elbil nästa gång. Men det är alltså fortfarande mellan 40 och 60 procent av bilköparna beroende på land som kommer välja en konventionell bensin- eller dieselbil även i fortsättningen.

I takt med att bränslepriserna går upp skulle dock alla bilköpare bli mer mottagliga för att köpa en elektrifierad bil, men största hindret verkar fortfarande vara inköpspriset. En stor del av köparna i de olika länderna uppger att de inte är beredda att betala en krona mer för en elbil än motsvarande bensinbil.

Sju av tio tyska bilförare uppger att de måste ha en räckvidd på mellan 50 och 65 mil i sin elbil, trots att de själva uppger att den dagliga körsträckan inte är längre än 4,2 mil.

Stora hinder för självkörande bilar

Men ett annat område som biltillverkarna miljardsatsat på de senaste åren kan inte njuta av samma framgångar som elbilarna. Intresset för självkörande bilar har planat ut helt, visar rapporten.

Självkörande och autonoma bilar har fått mycket uppmärksamhet de senaste åren eftersom de kan effektivisera transporterna jämfört med i dag. Men här upplever bilköparna att hindren på vägen är större än för elbilar. Det finns frågetecken inte minst kring säkerheten och hur bilarna uppträder i trafiken.

Det har också fått exempelvis Mercedes att tillfälligt trappa ned satsningarna på självkörande bilar och koncentrera insatserna till transportbilar och lastbilar. Samtidigt har Mercedes växlat upp satsningen på elbilar istället.

Lägre förtroende

När det gäller säkerheten är de flesta experter eniga om att en självkörande bil kommer vara betydligt säkrare än en mänsklig förare, men det upplevs inte alltid så av bilköparna. Faktum är att färre indiska, franska och kinesiska bilköpare tror att självkörande bilar kommer bli ”säkra” i årets undersökning än i förra årets undersökning. 

I många länder har även bilköparnas förtroende för att de stora biltillverkarna ska lansera helt självkörande bilar blivit mindre med åren.

Ämnen i artikeln

Kommentarer

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.