Nästa artikel
Efter dödsolyckan: Nu åtalas föraren som tittade på film
Nyheter

Efter dödsolyckan: Nu åtalas föraren som tittade på film

Publicerad 17 september 2020
En 49-årig kvinna omkom när företaget Uber skulle testa teknik för självkörande bilar. Nu åtalas föraren.

För två år sedan väckte en dödsolycka med en självkörande bil från apptaxibolaget Uber i Arizona mycket uppmärksamhet.

Polisens rapport avslöjade att föraren som satt bakom ratten, och aktiverat bilens självkörande läge, var distraherad och tittade på film i mobilen. Hade föraren haft uppmärksamheten på vägen hade olyckan – där en 49-årig kvinna som korsade vägen omkom – förmodligen gått att undvika.

Bilen i fråga var en Volvo XC90, men det var Uber som stod för den autonoma tekniken och sensorerna. Uber har gjort upp i en förlikning med kvinnans familj.

Nu väljer åklagaren i fallet att väcka åtal mot föraren för vållande till annans död, vilket ger ett rekommenderat straff på mellan 2,5 och 6 års fängelse.

– När en förare sätter sig bakom ratten på bilen har de ett ansvar att köra den på ett säkert och laglydigt sätt, säger åklagaren i ett uttalande.

Redan förra året beslutades att inte väcka åtal mot Uber, även om en amerikansk trafiksäkerhetsmyndighet riktat hård kritik även mot Uber och mjukvaran i bilen efter olyckan.

Läs också: Uber stoppar självkörande tester efter dödsfall

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2020-09-17 12:32
L. Mäkinen

Skönt med positiva nyheter!

#2 • Uppdaterat: 2020-09-17 14:33
Stefan Eriksson

Det är förare som inte vill köra bil utan gör annat bakom ratten t. ex fipplar med mobilen som polisen ska jaga , istället för dem som kör lite för fort.

#3 • Uppdaterat: 2020-09-17 17:36
Sabud2

Förstår nada, en bil som ger sig ut för att vara självkörande ska väl kunna köra mellan två destinationer utan någon som helst förare i bilen. Allt annat borde vara förbjudet. När tekniken är mogen någon gång i framtiden vill jag kunna ta en tupplur i min självkörande bil utan att vara orolig. Halvt självkörande bilar där `föraren´ måste övervaka färden blir ju mer uttröttande än att köra själv samtidigt som körskicklighet snabbt avtar.

#4 • Uppdaterat: 2020-09-17 17:41
Carl Trefalt

Självkörande bilar är nog inte 100 procent klara än.

#5 • Uppdaterat: 2020-09-17 15:20
milkylainen

Hälften av alla Tesla-ägare åker i finkan direkt, utan att passera gå eller?

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.