Bild
Nästa artikel
Du vågar köpa en Saab!

Du vågar köpa en Saab!

Krönika

Även om Saabs långsiktiga överlevnad är osäker, tar man som konsument egentligen ingen större risk när man köper en Saab.

Om försäljningen inte ökar som planerat, bolagets kassa tar slut och ingen ny finansiering står att finna kommer Saab sannolikt att försättas i konkurs. Det som händer då är att ägaren Spyker och preferensaktieägaren GM förlorar bolaget, och den svenska staten blir ny ägare.

I det läget kommer det säkert att bli ett politiskt tryck för att staten ska driva fabriken vidare, men det mest sannolika i ett sådant fall är ändå att staten stänger ned Saab och säljer panterna.

Bland de viktigaste panterna ligger rätten att tillverka och sälja reservdelar till de runt 1,5 miljoner Saabbilar som rullar världen över. Det kommer att bli lönsamt att driva reservdelsverksamheten vidare under kanske tio år, vilket gör att man som konsument kan känna sig trygg i att det under överblickbar tid kommer att finnas reservdelar till de bilar som säljs idag.

Lidande andrahandsvärden
Många är oroliga för att garantierna blir värdelösa om Saab försvinner. Men produktgarantin är ett avtal mellan bilköparen och återförsäljaren – Saab själva är inte avtalspart. Det innebär att återförsäljarens garantiåtagande mot dig som konsument gäller oberoende om Saab finns kvar eller inte.

Därför är det viktigt att köpa sin Saab från en finansiellt stabil återförsäljare som gärna säljer fler märken än bara Saab – då ökar chansen att återförsäljaren överlever och garantierna blir något värda om Saab får problem.


Andrahandsvärdena kan bli lidande om Saab riskerar att försvinna, det blev mer än tydligt under 2009 när många företag på grund av detta till och med tog bort möjligheten att välja Saab som tjänstebil. För svenska företagsköpare är detta nu löst genom en restvärdegaranti, där återförsäljarna (inte Saab själva) garanterar andrahandsvärdet på bilen. För privatköpare finns ingen sådan garanti.

Mer riskfyllt
Men vi måste också komma ihåg att det var gamla 9-5, en modell som var totalt föråldrad, som drabbades hårdast under förra årets restvärdesturbulens. Restvärdena på nya 9-5, framför allt kombimodellen som börjar säljas i sommar, kommer sannolikt att stå sig betydligt bättre om Saab inte skulle klara sig.

Att i detta läge köpa en Saab är naturligtvis ändå en mer riskfylld affär än att köpa en bil från stabila, lönsamma bilföretag som Volkswagengruppen eller Toyota. Vårt råd till dem där ekonomisk trygghet är den absolut högsta prioriteten är därför att välja ett annat märke än Saab.

Samtidigt är ändå den personliga risken om Saab skulle läggas ned begränsad till några tiotusingar i sämre andrahandsvärde och, om återförsäljaren inte klarar sig, någon tids förlorad produktgaranti. Bilen kommer fortsatt att ha tillgång till reservdelar och Saabverkstäder kommer att finnas kvar så länge det finns rullande bilar kvar att ge service på.

Diskutera: Skulle du våga köpa en Saab?

Taggar: Nyheter, , Saab

Kommentarer

#1
2011-04-29 09:16

Uppfriskande och tankeväckande artikel, tack för det Anders!

#2
Raymond K
2011-04-29 09:37

Som privatköpare blir det ändå ett osäkert köp p.g.a andrahandsvärdet. Finns ingen garanti för ett hyfsat andrahandsvärde och detta kan bli ett slag i mellangärdet vid eventuellt bilbyte.

#3
2011-04-29 09:39

Man får hoppas att SAAB fabriken får leva vidare.
Ett osäkert andrahandsvärde och bara 10 år säker reservdelstillgång är dock inte riktigt vad SAAB ägare förtjänar. Förra gången fabriken hade ekonomiska bekymmer, hände det att ex. en 4 år gammal SAAB Aero värderades till ynkliga 60 000kr vid inbyte.

#4
2011-04-29 09:55

Ja det är ju helt klart att andrahandsvärdet påverkas om bilmärket försvinner, det har ju hänt förr och kommer naturligtvis att hända igen.
Men just andrahandsvärdet är något som verkligen sänkts de senaste åren på i princip alla bilar.
Att köpa en helt ny bil är ju trevligt, men dyrt.
Att köpa en tre år gammal bil kostar mindre än hälften.
Jag har en kompis som alltid köpt tre år gamla bilar, kört dem i tre år och återigen köpt en tre år gammal bil.
Han har väsentligt lägre kostnader än jag.

Och som det står i artikeln kommer det att finnas service och reservdelar så länge det finns Saabar på vägarna.

#5
2011-04-29 10:11

Jag tillhör den gruppen som inte har stålarna att köpa nytt, jag köper tre år gamla bilar och kör dem 2-3 år. Jag tror att gruppen privatpersoner som gör som jag är tämligen stor så en marknad för begagnade Saabar kommer att finnas även framgent. Hoppas verkligen att 9-5 SC kommer ut på vägarna, en sån vill jag ha när ekonomin tillåter!

#6
2011-04-29 10:25

Kan ju inte låta bli att tänka på hur orden skulle ha utformats om det skulle ha handlat om något annat bilmärke!
Köp gärna denna utrotningshotade bil var knappast ledorden då Rover gick under,..men det var förståss en SÅ mycket sämre bil?

För en tid sedan skrev någon: Vem skulle bli ledsen om Renault försvann!? ...Sådant förtydligar inte så lite vår inskränkthet här i landet och total brist på kunskap.
Rädda gärna världens mest olönsamma bilmärke till vilket pris som helst och prata samtidigt skit om ett av världens största fabrikat! ( sådana tankar för ju världen framåt? )

Sedan kommer också alltid tugget om solidaritet!...
Folk är solidariska om det gynnar det egna intresset...
De sista åren kan ju i alla fall jag undra vad de har tänkt på som har beställt en ny Saab!?

Jo...det är ju en bra bil och så är den Svensk,dessutom så finns det ju knappt några andra fabrikat att välja på... i alla fall ingen som är bättre?
Andrahandsvärdet spelar nog inte heller så stor roll för dessa köpare som ju tillhör storbilsköparna...och denna kategori utav människor är ju vana vid att förlora mycket pengar....???

Nä....om nu inte trollspöt plockas fram och förvandlar Saab till något vettigt ....d.v.s att det snabbt kommer ut modeller som folk faktiskt vill ha så låt för tusan ödet få ha sin rättmäktiga gång!
Dessa bilar behöver inte vara de bästa bilarna som någonsin har tillverkats ( så som nya 9-5 ;-) ),...utan helt enkelt bara förnuftiga och prisvärda ala 2011 !!!

#7
2011-04-29 10:32

Jag skulle aldrig råda nån att köpa en bil där så stor osäkerhet råder om hurvida företaget kommer att överleva eller inte, att garantierna gäller är en sanning med modifikation....

När MG las ner sa man samma sak, men så enkelt var det inte och det blev ett norskt bolag som ansvarade för reservdelar till slut....

Handlaren på min ort la ner och plötsligt fanns ingen aktoriserad verkstad för de stackare som köpt ny MG..

Saab är dock ett så stort märke i Sverige att det borde funka bättre om det skulle läggas ner, men osäkerheten får åtminstonde mig att avråda alla som inte är beredda att riskera sina pengar att avstå från att köpa Saab så länge det inte finns en stabilitet i företaget.....

#8
2011-04-29 11:37

ja, tjenare... jag skulle vilja se de ÅF utanför storstadregionerna som ger samma garantilösning som när tillverkaren står bakom. De lär lägga ner på löpande band och så står man där med skägget i brevlådan... och restvärdet som garanteras, fast bara till företag och då måste man sannolikt handla en ny SAAB samtidigt? Nej, privatpersoner som gillar sina pengar gör bäst i att hålla sig borta från konkursmässiga bilfabrikat, oavsett vilka!

#9
2011-04-29 11:46

"Många är oroliga för att garantierna blir värdelösa om Saab försvinner. Men produktgarantin är ett avtal mellan bilköparen och återförsäljaren – Saab själva är inte avtalspart. Det innebär att återförsäljarens garantiåtagande mot dig som konsument gäller oberoende om Saab finns kvar eller inte."

Svart på vitt......

#10
Raymond K
2011-04-29 11:49

Rustan!
Glöm inte
"Därför är det viktigt att köpa sin Saab från en finansiellt stabil återförsäljare som gärna säljer fler märken än bara Saab – då ökar chansen att återförsäljaren överlever och garantierna blir något värda om Saab får problem."

#11
2011-04-29 13:02

Om Saab upphör som biltillverkare kan det bli problem med reservdelar till nya 9-5 då det endast finns ett fåtal och det inte skulle vara lönsamt att hålla lager på delar.

#12
2011-04-29 13:04

Går ÅF nr 1 i konkurs lär inte ÅF nr 2 ta 1:ans kunders garantiärenden. Det var därför jag skrev utanför storstadsområdena, Rustan... på mindre orter där de kanske mer eller mindre bara har SAAB lär bördan bli tung om det börjar komma in rasade turbos, växellådor, AC osv... generös syn på garantiärenden lär bli ett minne blott och kunden kommer att få tjafsa om minsta småsak. att göra konkurs och starta om under annat namn kan vara ett sätt att frigöra sig från åtaganden av potentiellt enorma belopp. Vad som står på pränt är inte alltid vad som gäller i verkligheten... svart på vitt...

#13
2011-04-29 15:27

Det är snarare så att handlare utanför storstäderna har fler märken än bara 1 enda. Har man bara 1 märke finns det helt enkelt inget kundunderlag som räcker till. Samtliga bilhandlare i min lilla stad, det finns 6 olika, har minst 3 olika märken var.
Dessutom är garantiärenden en så försvinnande liten del av verksamheten att det självklart inte blir några problem. En handlare som säljer 3,4 olika märken klarar ju att hantera garantiärenden på det ena märket hur lätt som helst. Det är en ickefråga helt enkelt. Däremot kan jag förstå om enskilda personer är oroliga över andrahandsvärdet, men va fan folk verkar köpa Citroen ändå;)

#14
2011-04-29 15:55

Jag ska räkna upp bilhandlarna i vår stad, vi bor 15000 här och har 5 bilhandlare.
Handlare 1 säljer Volkswagen, Audi och Skoda
Handlare 2 säljer Volvo, Renault, Dacia, Ford, Range Rover och dessutom Volvo Lastvagnar.
Handlare 3 säljer Mitsubishi, Kia och Hyundai
Handlare 4 säljer enbart Toyota
Handlare 5 säljer SAAB, Opel, Fiat, Isuzu och Chevrolet.

De som säljer mest och har störst verksamhet är handlare 2 och 5. Bakom Handlare 1 och hans fina skyltar med tyska, stora märken döljer sig en förlorad agentur p.g.a för låg utbildningsnivå på mekarna. Han får köpa sina Audi och Volkswagen från andra handlare och sen sälja till kunderna, hur tryggt känns det? Handlare 5 har en stor verkstadsdel och avtal med flera stora företag med service och leasing, självklart kan han hantera några garantiärenden på enskilda SAAB:ar.

Vad jag vill säga är att det finns oseriösa och seriösa handlare oavsett vilket märke de saluför, och oavsett vad man ska handla så gäller det att skaffa sig ett förtroende för säljaren.

#15
2011-04-29 15:57

En begagnad Saab är oftast mycket bil för pengarna och om det värsta nu inträffar blir den nog ännu mera bil för pengarna vilket naturligtvis är ett synnerligen intressant scenario för oss beg-bilköpare. Nu vill jag förstås inte spekulera i Saabs öde. Jag, liksom de flesta vill ju gärna se att vår inhemska "alfa" finns kvar framöver ...
Jag kan inte råda någon att köpa en ny Saab idag men samtidigt inte heller avråda, som Rustan mycket riktigt påtalar så köps det redan många bilar med dåligt andrahandsvärde, Citroen är naturligtvis ett exempel men de stora välutrustade premium-bilarna är ändå värst. En bekants BMW a' 1.200.000 sek för tre år sedan är värd 250.000 i inbyte idag ... DET är värdeminskning :o)

#16
2011-04-29 16:56

Vettigt av Anders Adolfsson.

När MG/Rover försvann innebar det inte någon större försämring för ägarna här i Sverige, iaf inte under de första åren. Reservdelsförsörjning och garantiåtaganden sköttes hyggligt. Dessutom så stabiliserades andrahandsvärdet efter den första självklara nedgången.

Saab som har en marknadsandel som är minst 10 eller 20 ggr större än den Mg/Rover hade 2005 skulle vid en ev . nedläggning fortfarande vara ett attraktivt märke att äga en och definitivt inte innebära några större problem jämfört med andra märken. Andrahandsvärdet? En nedgång på några procent max. Den som påstår nåt annat pratar mot bättre vetande.

Dessutom så finns det väldigt få ÅF som är så totalberoende av Saab så att de skulle gå omkull vid en nedläggning.

Inte ett lika "bergsäkert" köp som en VW eller Toyota kanske men inte mer osäkert än lite mindre märken som Citroen, Kia eller Nissan.

På köpet stödjer man svenska jobb.

#17
2011-04-30 00:16

Tror jag inte riktigt på!!
Gäller säkert för de äldre modellerna.
Om Saab säljer 1000 9-4x i Europa och därefter är det över kommer det att bli problen med reservdelar.

#18
2011-04-30 00:42

Delar inte just 9-4X otroligt mycket delar med sin GM-systerbil? Har för mig att det är så.

#19
2011-04-30 01:44

Saab 97X delar typ allt utom rattnav med nån gammal Buick, 94X däremot ä väl ingen "blåkopia" av nåt amerikanskt. Ska dela plattform med Cadillac SRX, men verkar inte vara så stora likheter mer än allmänna proportioner.

Men det stämmer nog att mycket av de tekniska delarna är gemensamma.

#20
Gert Andersson
2011-04-30 16:06

Osäkerheten kommer att göra andrahandsvärdet lågt. Försvinner Saab blir andrahandsvärdet minimalt. Jämför med andra tillverkare som försvunnit.

Saab kommer antagligen tyvärr aldrig på fötter. Konkurrensen är hård och fler lyxbilar som är betydligt mer lyxbilar än Saab har t o m de försvunnit.

Nej, jag tänker då inte köpa en halvdålig bil till premiumpris och dessutom inte få något för den när jag säljer den.

Alla oberoende källor se Saabs framtid som svart. Jämför man detta med andra märkens öde så ser det ännu mörkare ut. Kollar man på Saabs modellprogram, bristen på pengar för att utveckla en bättre Saab och den ekonomiska situationen äro det kolsvart.

Men jag kanske kan köpa en ny Saab och ni ViB som sagt att det är tryggt kan betala allt jag förlorar på köpet jämfört med om jag skulle köpt en normal bil? Dock vill jag inte ha en Saab av andra själ heller så vi skiter nog i det... Vill ta mig till jobbet på morgonen.

#21
Raymond K
2011-04-30 16:07

Kan bli vansinnigt billigt att köpa en begagnad Saab om några år. Då blir den kanske omåttligt populär att köpa men man får nog räkna med att ha den kvar till det är dags att skrota den.

#22
2011-05-01 02:00

Hoppas ni har rätt, så jag kan köpa flera lågmilare på en gång så jag slipper köra annat än Saab. Hur många bilar behöver man på 50 år? 5-10 st?

#23
Gert Andersson
2011-05-01 09:18

Henrik: Beror på märke. Min granne köpte en ny Volvo år 1972 och brukar den ganska flitigt än. (1000 mil per år i snitt så har snart rullat 42 000 mil såg jag. Fin trots att de har dåligt rostskydd och vi bor i södra Sverige men han sköter den skapligt utan att vara pedant. Bilen går som en dröm. Ändå körde han rätt ungdomligt och småhårt när han var yngre. Dåliga vägar har vi med. Fin invändigt trots att han har den en del i jobbet, kyrkovaktmästare. Står ute hela dagarna, ingen fara, får lite vax ibland.

Så: Volvo 1-2 stycken under 50 år om ingen olycka händer.

Saab. 800 stycken under 50 år. Se bara på 9-5, dog när den var helt ny i ViBs långtest. Dessutom käkar de växellådor och brinner lätt.

Men nya 9-5 är lika gammaldags som Volvo 142. T o m törstigare! Så köp Dacia! Mkt billigare och bättre.

#24
2011-05-01 12:48

Trams!

#25
2011-05-01 17:36

Har inget gjorts åt denna gert ännu? Ska han få hålla och trams så mycket som han gör?

#26
2011-05-01 23:55

Vi har på mitt jobb en Saab 9-5-05:a ståendes okörbar med trasig eldel i tändningslåset som vi beställde från Saab för 5 veckor sedan blir det på tisdag om den inte kommer i morgon då...
Saab lovade i leveransbesked att den skulle komma för snart två veckor sedan, sköt sedan upp lederansbeskedet med ett par dagar och den har som sagt inte kommit än 1,5 vecka efter det senaste leveransbeskedet...
Sånt känns tyvärr inte stabilt eller kul för de ägare som får sin bil stående pga att Saab inte verkar få lös några reservdelar.

#27
2011-05-02 08:19

Rålle G: Är du full eller ?...med tanke på detta citat:
"Inte ett lika "bergsäkert" köp som en VW eller Toyota kanske men inte mer osäkert än lite mindre märken som Citroen, Kia eller Nissan."

Lite mindre än vad?

Kia: Ca 2 miljoner bilar/ år
Citroen: 1.460 miljoner bilar/ år
Nissan: Ca 3.8 miljoner bilar/år ?
( även om du tittar på försäljningssiffrorna för Sverige så är dessa inga "mindre" biltillverkare!)

Saab: 97 - 08 = 1.372873 bilar ( Minus 19.000kr per bil på den tiden då det inte pratades så mycket om hur dåligt det gick )
Volvo: Ca 300.000 bilar/år ?

Saabs andrahandsvärde är redan dåligt och hur dåligt som helst kan det förståss inte bli.
De som köper en gammal saab behöver inte bry sig särskilt mycket men för de stackare som köpt en nyare bil är det inte så "spännande".
Att jämföra detta med att köpa en Renault,Kia,Citroen eller annat fabrikat som säljer miljoner bilar världen över med vinst är bara dumt!

#28
2011-05-02 09:55

@Mistro: Tydligen så är inte läsförståelse din bästa gren eller så är det du som inte ännu nyktrat till efter helgen :-)

Frågan som ställs är: Vågar du köpa en Saab? - Vilken marknad tror du artikelförfattaren åsyftar? Österrike, Bahrain eller Moldavien?

I SVERIGE är Saab trots allt ett relativt säkert köp vilket jag bl a påstår när jag jämför med hur det blev här i SVERIGE när Mg/Rover försvann.

Otroligt att någon missar att förstå det.

#29
2011-05-02 11:15

Haha, någon som har läst vad Gert Andersson skriver..
Vilket forumtroll..
Egna åsikter och ingen koll på fakta..

vVar försiktig med vad du skriver för skit Gert Andersson, någon som inte har koll kanske råkar tro dig..

#30
2011-05-03 16:04

Jodå "Rålle G" ....Min Svenska är det inget större fel på och jag har även förstått vad artiklen handlade om.
Hur du däremot menade med att det inte var en större risk att köpa en Saab än vissa MINDRE fabrikat är fortfarande en gåta.

Ber om ursäkt om jag tolkade något felaktigt som du skrev felaktigt ,...Men Nissan,Kia eller Citroen kan knappast anses som SMÅ oavsett hur du vänder och vrider på det! ;-)

#31
Gert Andersson
2011-05-03 21:16

Så en 142a kan inte gå 42 000 mil? Jo, det kan de. Ni bara trollar.
Och fin invändigt trots att han har den i sitt jobb som kyrkovaktmästare ibland. Han städar ibland så den inte sunkar igen.
Kan fixa bildlänk!

#32
2011-05-04 07:40

Alla bilar kan rulla 42.000 mil Gert men gamla bilar som din väns Dinosaurie verkar kunna rulla hur långt som helst.
Ett exempel på detta:
http://www.bytbil.com/nyheter/ev88akyg/

Dock är bilar av idag bara slit och släng produkter och så även din älskade Dacia.

#33
Gert Andersson
2011-05-04 17:45

Vi får se. Dacian känns rejäl och har enkel mekanik. Kanske kommer att rulla skitlänge trots sitt låga pris. Ingen vet, tiden får blifva facit.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.