Bild
Nästa artikel
Nyheter

”Det behöver bli svårare och dyrare att köra i stan”

Publicerad 25 oktober 2021

Om nio år ska utsläppen från inrikes transporter, som står för en tredjedel av de totala utlsäppen i Sverige, ha minskats med 70 procent jämfört med 2010.

På söndagen fick flera partier debattera utsläppsfrågan i SVT:s Agenda. Deras målsättningar betygsattes också av flera forskare.

Utsläppen från trafiken behöver kapas med 8,5 procent per år om målet ska nås, enligt Anders Roth, som är mobilitets- och transportexpert på IVL Svenska Miljöinstitutet.

– Det går inte med dagens politik. Vi har för stort beroende av biodrivmedel i dag och det kommer behöver även till andra sektorer där elektrifiering är svårare, säger han.

Snålare bilar

Enligt honom behöver svenskarna åka mindre bil, välja energieffektivare bilar och i möjligaste mån välja en laddbar bil.

– Vi behöver tänka igenom hur vi reser och köra mindre bil, kanske en minskning på 10–20 procent jämfört med i dag. Större minskning i städerna, mindre på landsbygden. Det behöver bli svårare och dyrare att köra i stan, säger han.

Politikerna som deltog i debatten var överens om att elektrifering är vägen framåt för att kapa utsläppen. Men beskeden imponerade inte på Anders Roth.

– Ambitionsnivån är kanske inte den höjning som vi egentligen behöver.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (14)

  • 26 oktober 2021 Handlar gör jag som många…
  • 25 oktober 2021 lsoderlund skrev: Det…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.