Nästa artikel
Dacia: ”Vansinne” med nya elbilar som väger 2–3 ton
Nyheter

Dacia: ”Vansinne” med nya elbilar som väger 2–3 ton

Publicerad 20 februari 2023
Dacias försäljningschef vill se mer fokus på effektivitet än längsta möjliga räckvidd.

Det är ”oacceptabelt” att satsa på elbilar som väger två eller tre ton. Det säger Dacias försäljningschef Xavier Martinet i en intervju med Autocar. Enligt honom behöver biltillverkarna satsa betydligt mer på effektivitet än längsta möjliga räckvidd.

– Om vi är allvarliga med att tillsammans sänka utsläppen, borde det inte vara acceptabelt med övervikt, säger han.

Märket har hittills bara visat upp en elbilsmodell. Dacia Spring väger in på bara 975 kilo. Enligt Xavier Martinet körs den bilen i snitt fyra mil per dag i en snittfart på 30 km/tim.

– Då behövs inget stort, tungt batteri eller någon stark motor. Det är vansinne att tillåta folk att bygga två- eller tretonsbilar som bara körs av en person sex mil per dag.

Eldrivna budgetbilen Dacia Spring är lättare och effektivare än dyrare elbilar som Mini Cooper SE, Honda e och Peugeot e-208. Men köparna får betala med betydligt sämre krocksäkerhet.

Dacia har alltså bara börjat sälja en elbilsmodell, och även om den är lättare än konkurrenterna har den betydligt sämre krocksäkerhet än tyngre och dyrare bilar. 

Men att snittbilen bara körs korta sträckor i de allra flesta fall stämmer – den svenska snittbilisten körde 1 112 mil under 2021, vilket motsvarar tre mil per dag.

De senaste åren har det gått inflation i tunga suv-modeller på bilmarknaden, många av dem eldrivna. Volvo EX90 väger upp till 2,8 ton beroende på version och pickupen GMC Hummer EV, som säljs i USA, väger 1,8 ton mer än Tesla Model X.

Tidigare har även Citroënchefen kritiserat att nya bilar blir allt tyngre.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (52)

  • 8 oktober 2023 Håller med dig helt, Corgie.
  • 8 oktober 2023 Sen blir man tvungen att…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.