Nästa artikel
Volvos nya tungviktare: Så mycket väger EX90
Nyheter

Volvos nya tungviktare: Så mycket väger EX90

Publicerad 9 november 2022 (uppdaterad 25 januari 2023)
För att hitta en tyngre får vi gå till lastbils-Volvo.

Volvo har släppt alla detaljer om nya elbilen EX90 i samband med premiären i Stockholm under onsdagen. Där finns bland annat uppgiften om bilens tjänstevikt – som verkligen sticker ut.

Beroende på version väger Volvo EX90 in på massiva 2 818 kilo. Det är över 200 kilo mer än både Polestar 3, Audi Q8 e-tron och BMW iX som redan är tunga i sig själva. Jämfört med Tesla Model X väger Volvo EX90 466 kilo mer.

Läs också: Premiär för Volvo EX90: Här är nya elbilen

Nu är Volvo EX90 visserligen sjusitsig och ett stort batteripaket tynger förstås ned bilen. Men stora batteripaket har även konkurrenterna, och med kupén full av passagerare och bagageutrymmet fullt av packning närmar sig bilen vad som är lagligt på vanligt B-körkort.

Tidigare i år gjorde Vi Bilägare en granskning som visade att elbilarnas snittvikt har ökat med 57 procent de senaste tio åren och snittbatteriet är hela fyra gånger större.

En ingenjör på BMW gissade tidigare i år att ”vikttaket” snart kan vara nått. Samtidigt lobbar Bentley för nya regler för att märkets tunga suv Bentayga ska få fortsätta klassas som personbil.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (77)

  • 7 oktober 2023 Jag håller med Skodaägaren,…
  • 7 oktober 2023 Att dagens bilar väger…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.