Nästa artikel
BMW: Toppen är nådd – snart blir bilarna lättare
Nyheter

BMW: Toppen är nådd – snart blir bilarna lättare

Publicerad 28 april 2022
Vi kan ha nått ”peak tjänstevikt”, tror projektledaren för nya BMW 7-serie.

Det är ingen nyhet att nya bilar blir allt tyngre. Ny teknik som förbättrar komforten och säkerheten väger, och med suvarnas och elbilarnas intåg ökar tjänstevikterna ytterligare.

Faktum är att antalet bilar med en tjänstevikt på över två ton som rullar på svenska vägar har ökat med över 60 procent mellan 2017 och 2021, enligt siffror från Trafikanalys.

BMW är en av ”bovarna” i dramat med elbilen iX som väger in på mellan 2,4 och 2,6 ton beroende på drivlina, och den kommande laddhybriden BMW XM förväntas bli märkets tyngsta modell någonsin.

Bara förarstolen väger minst 40 kilo mer i dagens bilar än i en bil från 2000-talet, och i lyxbilar kan stolen väga uppemot 100 kilo.

BMW XM kan bli märkets tyngsta modell hittills.

”Får inte plats i garaget”

Men projektledaren för nya BMW 7-serie, Christoph Fagschlunger, tror att trenden nu är på väg att vända och att nya bilar som presenteras kommer bli lättare. En anledning är att bilarna måste kunna köras med ett vanligt körkort.

– Jag tror inte bilarna kommer bli tyngre än i dag, och det finns många anledningar till det. Bilarnas storlek kommer nå en naturlig slutpunkt där man helt enkelt inte längre får plats i garaget eller svänga runt ett hörn. Den dagen kommer allt närmare, säger han i en intervju med sajten Carsales.

Christoph Fagschlunger nämner också att ny teknik kan hjälpa till att förbättra komforten utan att öka vikten. Ett exempel är aktiv ljudisolering som väger mindre än klassisk ljudisolering.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (3)

  • 29 april 2022 Som jag så länge har sagt om…
  • 28 april 2022 Vår kultur har nått sin topp…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.