Nästa artikel
Här är nya BMW XM med V8-motor och vågad design
Nyheter

Här är nya BMW XM med V8-motor och vågad design

Publicerad 30 november 2021 (uppdaterad 30 november 2021)
BMW visar upp en ny prestandasuv för ”extroverta” köpare. Den har 750 hk och minst sagt vågad design.

BMW har visat upp konceptbilen XM som lånar modellnamnet från en Citroënmodell från 1990-talet. De första bilderna publicerades tidigare i november.

Som namnet antyder blir detta en helt ny M-modell i X-serien med suvar. Den färdiga produktionsversionen ska visas upp sent nästa år och byggas i USA. Den ska till drygt 90 procent se ut som konceptbilen.

BMW XM beskrivs som en ”höjdpunkt inom uttrycksfull lyx”. Och fronten är minst sagt uttrycksfull med de enorma njurarna, de skarpa vecken och de smala strålkastarna. Även bakpartiet sticker ut med stående avgasutblås, karaktäristiska bakljus och många karossveck. Längs sidorna märks framför allt de kantiga hjulhusen med 23-tumshjul.

Kunder som vill sticka ut

De tilltänkta kunderna beskrivs som ”extroverta” och ”utåtriktade”. USA blir viktigaste marknaden.

– Vi riktar oss mot kundgrupper som vi inte nådde tidigare inom BMW och M-divisionen, säger Franciscus van Meel, chef för BMW M.

Den nya modellen kommer enbart som laddhybrid och får en bensindriven V8-motor kombinerat med en elmotor på totalt 750 hk och 1 000 Nm. Elräckvidden hamnar på upp till åtta mil.

Att bilen inte blir helt eldriven förklarar BMW med att laddinfrastrukturen inte är tillräckligt utbyggd i vissa länder.

– Vi har fortfarande hög efterfrågan på V8-motorer. Vi vill inte stänga av den marknaden med kort varsel, säger Franciscus van Meel.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (7)

  • 30 november 2021 Grotesk bil! Hade hellre…
  • 30 november 2021 Jag vänder mig enbart mot…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.