Nästa artikel
Bentley slår snart i vikttaket – lobbar för nya regler
Nyheter

Bentley slår snart i vikttaket – lobbar för nya regler

Publicerad 16 maj 2022 (uppdaterad 17 maj 2022)
Att köra en förlängd Bentley kan snart kräva körkort för tung lastbil.

Bentley har nyligen visat upp en förlängd version av lyxsuven Bentayga. Den är bokstavligen talat en riktig tungviktare, har det visat sig.

En av detaljerna som framkommit kring den nya modellen är tjänstevikten på massiva 2,5 ton. Totalvikten, alltså tjänstevikten plus passagerare och last, ligger på nästan 3,3 ton. Därmed är det ganska liten marginal upp till 3,5 ton som är den högsta totalvikten som är tillåten för den som har ett vanligt B-körkort. Har bilen en högre totalvikt än så behövs körkort för lastbil.

Nu uppger sajten Carsales att Bentley för en ”aktiv diskussion” med Europeiska kommissionen om att försöka höja viktgränsen för vanliga personbilskörkort inom EU. Kommande modeller kan nämligen bli ännu tyngre, eftersom Bentley ska ställa om till eldrift där batteripaketet gör att tjänstevikten kan bli flera hundra kilo högre.

– Det måste bli en stor förändring när det gäller körkorten. I nuläget och med dagens teknik kommer totalvikten slå i körkortstaket i hela Europa, sa Chris Cole som är chef för Bentaygamodellerna på Bentley i samband med premiärvisningen, enligt Carsales.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (13)

  • 18 maj 2022 Känns lite som en barnslig…
  • 18 maj 2022 John, naturligtvis har Hx30…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.