Nästa artikel
Bentley Continental GT Speed är ett fartmonster på 659 hästkrafter
Nyheter

Bentley Continental GT Speed är ett fartmonster på 659 hästkrafter

Publicerad 24 mars 2021 (uppdaterad 24 mars 2021)
Prestandafokuserade lyxkryssaren klarar noll till hundra på under 4 sekunder.
Bentley har presenterat tredje generationen av GT Continental Speed, som är snäppet värre än GT Continental. Den har förutom vissa typiska Speed-detaljer i stylingen också mer hästkrafter och prestanda.

Under huven sitter en specialtrimmad version av tillverkarens  6-liters W12-motor med dubbelturbo. Den kan stänga av hälften av cylindrarna i vissa körförhållanden för att spara bränsle. Men med all kraft inkopplad levereras 659 hästkrafter och 900 Nm i vridmoment.
 
Bilen är fyrhjulsdriven med åttastegad automatlåda som har launch control, vilket hjälper till på traven när 0-100 kilometer i timmen ska avverkas. Tidsåtgången för det är 3,6 sekunder. Maxhastigheten är satt till 335 kilometer i timmen. 

Läs ocksåProvkörning av Bentley Continental GT Speed: "Vridstyrka som en ranch med oxar"

För första gången får bilen fyrhjulsstyrning, vilket innebär att främre och bakre hjulpar styr åt motsatt håll i låg hastighet för kortare svängradie och i högre hastigheter styr hjulparen åt samma håll för att öka stabiliteten. 
 
För att få stopp på det över 2 ton tunga och 4,8 meter långa ekipaget finns som tillval kolfiberkeramiska bromsar, vilka förutom att de sparar in 33 kilo i ofjädrad vikt, även avger extremt lite bromsdamm till glädje för pedanter som vill hålla 22-tumsfälgarna rena och fina. 

På insidan finns det gott om handgjorda material med möjlighet att få inrett i valnötsträ eller eukalyptus. Fyra personer kan åka med i de quiltade sätena och i bagageutrymmet får det plats 358 liter. 

Det finns inga prisuppgifter på Bentley Continental GT Speed, men leveranserna är tänkta att inledas till hösten. Bentley har sedan tidigare gått ut med planerna att efter 2025 bara ha elbilar i sitt utbud så kanske är det här en av de sista modellerna att utrustas med biltillverkarens omtalade och bensinsörplande W12. 

Ämnen i artikeln

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.