Nästa artikel
Citroën upprepar: Suvarna på väg att försvinna
Nyheter

Citroën upprepar: Suvarna på väg att försvinna

Publicerad 17 januari 2023
Att bygga stora och tunga suvar är definitivt ingen framtidsbransch – åtminstone inte enligt chefen för Citroën.

Det har nog inte undgått någon att bilmarknaden just nu är full av suvar. Utbudet är enormt och antalet biltillverkare som inte erbjuder någon är snabbt räknade.

Men alla är inte överens om att suvar är någon bra idé. Vincent Cobée, som är vd för Citroën, uppgav redan vid provkörningen av nya Citroën C5 X i en intervju med Vi Bilägare att ”suvarnas dagar är räknade”.

Nu utvecklar Citroënchefen sitt resonemang i Auto Express. Enligt honom är det ofrånkomligt att suv-världen på sikt kommer gå under, och det kommer ske eftersom de är betydligt mindre effektiva än lågbyggda bilar.

– Om aerodynamiken är fel på en batterielbil är straffet i form av kortare räckvidd massivt. Du kan tappa fem mil mellan bra och dålig aerodynamik. Mellan en suv och sedan pratar vi sex, sju eller åtta mil, säger han.

Vincent Cobée tror också att högbyggda bilar kommer tappa sin status.

– Om du bor i en stad och lämnade av dina barn vid skolan för fem år sedan med en stor suv uppfattades du som en man. Om du gör det nu är du en ”terrorist”, säger han.

Citroën har lanserat flera suvar de senaste åren, men nu kommer även upphöjda versioner av de ”lågbyggda” modellerna C4 och C5.

För att lösa problemet vill Citroënchefen se ett bättre laddnätverk för elbilar, vilket ska minska den genomsnittliga batteristorleken, och korttidshyra av avgasbilar för elbilsägare. Han tror att det blir ett tufft uppvaknande om några år när alla plötsligt lämnat ”suv-festen” och att ingen går till jobbet med en tung ryggsäck fullpackad med onödiga prylar bara för att någon gång om året ta en flera dagar lång vandringstur.

– Så varför skulle du åka till jobbet med ett batteri som väger ett ton?

Vi Bilägare har gjort en granskning av hur mycket tyngre nya bilar blivit. Du kan läsa artikeln här.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (5)

  • 17 januari 2023 Crossover är väl en biltyp…
  • 17 januari 2023 C5X är redan det ett exempel…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.