Nästa artikel
Coronaeffekten: Betydligt mindre trafik – och bättre luft
Nyheter

Coronaeffekten: Betydligt mindre trafik – och bättre luft

Publicerad 25 mars 2020
Men oklart om trängselskatten kommer tillfälligt kommer tas bort, som i London.

Trafiken har minskat ordentligt på grund av coronakrisen – åtminstone i Stockholms innerstad, vilket också förbättrar luftkvaliteten. Det visar mätningar av SLB-analys som lokaltidningen Mitt i skriver om.

Enligt nya siffror har trafiken på Hornsgatan på Södermalm, som är Stockholms nya miljözon och som är hårt utsatt för både mycket trafik och höga utsläpp, minskat med 30 procent under coronakrisen. Det beskriver Magnus Brydolf, som är miljöutredare på SLB-analys, som en ”ganska påtaglig skillnad”.

Det finns också satellitbilder från europeiska rymdorganisationen ESA som visar att utsläppen över Europa minskat ordentligt. Det är dock en kortsiktig effekt, enligt Måns Nilsson, som är vd på Stockholm Environment Institute. Han säger att luften snabbt kommer bli sämre igen när coronakrisen är över.

– Det är en kortsiktig effekt. Det är inte så mycket att fira, säger han till SVT Nyheter.

Men trots att trängseln alltså minskat har Sverige hittills inte valt att stänga av trängselskatten. Den rullar än så länge på som vanligt, till skillnad från London där trängselskatten tills vidare inte tas ut.

– Just nu arbetar vi under högtryck med att undersöka en mängd olika scenarier och förslag och vi utesluter ingenting, säger Mirjam Kontio, pressekreterare hos finansminister Magdalena Andersson, till Vi Bilägare.

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2020-03-25 12:17
1

Skatteintäkterna behövs mer än någonsin, och att hålla nere utsläppen är alltid aktuellt, så kör på bara, tillfälligt slopande är löjligt.

#2 • Uppdaterat: 2020-03-25 12:33
Elbilisten

Det är ju ingen nyhet att vi blir sjuka och dör av luftföroreningar - frivilliga eller ofrivilliga. Vi blir även sämre rustade att klara av nya sjukdomar. Hur kan det tänkas bil med antalet döda av luftföroreningar jämfört med Coronaviruset?

https://www.svt.se/nyheter/utrikes/experterna-ar-du-rokare-ar-det-har-ett-bra-tillfalle-att-sluta

#3 • Uppdaterat: 2020-03-25 12:38
A.L

Syftet med att beskatta trängsel och utsläpp är att internalisera de externa kostnaderna som trängseln ger.

När det inte råder någon trängsel har vi ingen kostnad att internalisera och då fyller inte skatterna någon funktion utan bör plockas bort.

För er som har svårt att förstå det här är det inte konstigare än att priserna sjunker på stugorna i fjällen i mars än perioden sportlov/påsk.

MVH AL

#4 • Uppdaterat: 2020-03-25 13:04
K_Klabbe

Frågan är om det kommer vara så pass lång tid att det är värt att göra något öht? Det vet ju ingen, just därför är det kanske rimligt att köra på "som vanligt".

#5 • Uppdaterat: 2020-03-25 13:30
A.L

Elbilisten: Det går inte att jämställa effekterna av rökning med lokala luftföroreningar. Inte ens i gaturummet kan en sådan koppling göras.

Koncentrationerna (det som ger direkta skador) och exponeringstid (det som ger långsiktiga hälsoeffekter och då framförallt på en större population) skiljer sig helt enkelt för mycket åt.

Tumregeln är att det är komponent, koncentration, exponeringstid och populationens storlek samt sammansättning som avgör.

MVH AL

#6 • Uppdaterat: 2020-03-25 15:07
bejje

I Kalmar har man valt att ta bort alla parkeringskostnader i och runt centrumkärnan. Troligen för att fler ska vilja komma dit och att en del företag då skulle kunna slippa gå i konkurs.

#7 • Uppdaterat: 2020-03-25 16:41
Henrik M

Samma här i Växjö Bejje, togs bort förra veckan för att stimulera.

#8 • Uppdaterat: 2020-03-25 20:43
Hundter

Fördelen med att bo utanför tätområden är, att det finns vare sig trängselskatt eller park.avg! Trängselskatten, den intäkten vill man nog inte bli av med! Eller hur, Magdalena?

#9 • Uppdaterat: 2020-03-25 22:26
CEAT

Vad behövs det jobba på? Tryck på en knapp så trängselskatten stängs av! Kaos på bussarna och folk ska samtidigt inte vara nära varandra. Hur ska ni ha det?

#a • Uppdaterat: 2020-03-26 09:25
Styggavargen

Jag blev förvånad över hur fin och klar luften blivit. I Skåne kan man nu se flera mil utan dis och skit i luften...i normala fall ligger ett distäcke med föroreningar (får man anta). Men vi människor är som grodor i en kastrull där vattnet värms upp sakta, vi märker inte förändringarna eftersom de sker sakta och man accepterar verkligheten som den är. Får jag säga detta utan att bli totalsågad? Corona viruset är det bästa som hänt på länge, färre människor dör av luftföroreningar... jordklotet får en chans att återhämta sig. Vi har inte gjort hemläxan och vi borde genast göra stora förändringar som kräver jobbiga beslut och åtgärder...vi kan inte misshandla planeten och all
makt och pengar hamnar hos en "elit" som inte bryr sig.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.