Nästa artikel
NOx-utsläpp minskar i Europa efter corona-karantän
Nyheter

NOx-utsläpp minskar i Europa efter corona-karantän

Publicerad 17 mars 2020
Luftkvaliteten har förbättrats avsevärt i Italien, efter att det införts utegångsförbud i syfte att hindra smittspridningen av coronaviruset.
Europeiska rymdorganisationen ESA har släppt satellitbilder som visar en nedgång i luftföreoreningar den senaste tiden, speciellt i norra Italien. I ett videoklipp som består av bilder skickade från satelliten Copernicus Sentinel-5P ser man förändringen från 1 januari i år till 11 mars. 
 
– Minskningen av kväveoxidutsläpp över Po-dalen i norra Italien är särskilt tydlig. Även om det kan finnas variationer på grund av molntäcke och väderförändringar, är vi mycket säkra på att nedgången av utsläpp sammanfaller med nedstängningen av Italien som resulterar i mindre trafik och industriell verksamhet, säger Claus Zehner, ansvarig för satellitprogrammet Sentinel-5P vid ESA. 

Kväveoxider eller NOx irriterar luftvägarna och kan ge andningssvårigheter. Den kan också påverka miljö och djurliv i form av försurning och övergödning. Kväveoxider släpps ut från exempelvis fordonstrafik och industrier.  

Diskutera: Tror du att utsläppen kommer att fortsätta minska till följd av coronaviruset?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.