Nästa artikel
BMW:s modellplaner avslöjade – flera nya elbilar på ingång
Nyheter

BMW:s modellplaner avslöjade – flera nya elbilar på ingång

Publicerad 11 september 2020 (uppdaterad 17 mars 2021)
BMW har börjar visa bilder på en maskerad version av elsuven iNext.
BMW ska utveckla både elbilsversioner och laddhybrider av samtliga modeller.

BMW har haft en skiftande inställning till laddbara bilar. Den lilla elbilsmodellen i3 lanserades redan 2013 tillsammans med den futuristiska sporthybriden i8, och båda två byggde på avancerad teknik som inte delades med några andra BMW-modeller.

Sedan kom uppgifter om att BMW skulle lägga ned den separata i-serien med elbilar och istället utveckla elbilsversioner av de konventionella BMW-modellerna. Så blev det till exempel med elsuven iX3.

Sedan ett drygt år har BMW en ny chef i form av Oliver Zipse och han vill återigen växla upp elbilssatsningen för att sänka utsläppen och inte halka efter konkurrenterna.

Nu skruvas takten upp ordentligt och flera nya elbilsmodeller ska lanseras under de kommande åren. BMW kallar planen för ”Power of Choice”, och den innebär alltså inte en total omställning till eldrift. Istället ska kunderna själva få välja vilken drivlina som passar.

Flera suvar på ingång

Efter BMW iX3 som nyligen visats upp i produktionsfärdigt utförande följer BMW i4, en fyradörrarscoupé i samma klass som Tesla Model S. Därefter dyker också BMW iNext upp, en eldriven suv-modell som förmodligen byter namn till iX5 när den börjar säljas.

BMW ska även lansera helt en eldriven version av suven X1 kallad iX1 som blir en inofficiell ersättare till i3 när den läggs ned. BMW iX3 premiärvisas 2022.

När det är dags för helt nya generationer av 1-serien, 3-serien, 5-serien och 7-serien kommer också dem med eldrift. Då byter de namn till BMW i1, i3, i5 och i7. Eventuellt kan eldrivna i3 och i5 också komma med kombikaross.

Hos BMW-ägda Mini dyker två nya elbilar upp inom den närmaste framtiden. Det handlar om suvar som baseras på BMW iX1 och iX3.

Vid sidan av de helt eldrivna modellerna ska BMW lansera åtminstone en laddhybridversion av samtliga modellserier.

Läs också: BMW ska hålla liv i bensinmotorerna – i 30 år

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2020-09-11 20:33
Carl Trefalt

BMW tvingas införa mer eldrift, p.g.a. EU:s miljökrav.

#2 • Uppdaterat: 2020-09-13 16:09
EnannanRobban

Ja, eller att efterfrågan från marknaden vill ha elbilar?

#3 • Uppdaterat: 2020-09-14 18:06
Agustin900

Men jag hoppas verkligen att dom behåller M-avdelningem i framtiden också.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.