Nästa artikel
BMW måste återkalla en miljon bilar för brandrisk
Nyheter

BMW måste återkalla en miljon bilar för brandrisk

Publicerad 10 mars 2022 (uppdaterad 10 mars 2022)
En kortslutning i motorutrymmet kan leda till bilbrand. Nu går BMW ut med en återkallelse för en miljon bilar.

BMW har haft allvarliga problem med brandrisk i flera bilmodeller. De senaste åren har flera återkallelser, eller så kallade ”tekniska kampanjer”, genomförts för att försöka lösa problemet.

I vissa fall har ett fel i EGR-systemet som ska rena avgaserna i dieselmotorer läckt glykol. Om glykolen antänds kan det ge glödgnistor som smälter insugsröret och motorn börjar brinna.

Nu går BMW ut med en stor återkallelse på en miljon bilar globalt. Den omfattar flera modeller, bland andra 1-serien, 3-serien, X3 och 5-serien, byggda mellan 2006 och 2013.

Kortslutning

Problemet sitter den här gången inte i EGR-systemet utan i ett annat system som kallas PCV. Om det kortsluts kan det i vissa, sällsynta fall innebära brandrisk.

BMW har återkallat hundratusentals bilar för samma problem tidigare. Flera bilar som kontrollerats på verkstad tidigare måste nu kollas igen och en fix är under utveckling, hävdar BMW. Den ska vara på plats senare i år.

Enligt BMW behöver bilägarna inte sluta köra sina bilar i väntan på kontroll, men bilen ska förstås stannas direkt om rök börjar bolma från motorutrymmet eller om interiören fylls med brandrök eller lukt av bränd plast.

Inga svenska bilar ska omfattas av återkallelsen.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (3)

  • 30 oktober 2023 Min dotters BMW brann upp i…
  • 10 mars 2022 Moderna komplicerade bilar…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.