Nästa artikel
Flera svenskar drabbade av brinnande BMW-bilar
Nyheter

Flera svenskar drabbade av brinnande BMW-bilar

Publicerad 1 augusti 2019 (uppdaterad 1 augusti 2019)
BMW har återkallat 1,6 miljoner bilar över hela världen då risken finns att vissa dieseldrivna modeller kan börja brinna. I Sverige har ett antal bränder inträffat, men fortfarande är alla bilägare inte kontaktade.
Under de senaste dagarna har SVT rapporterat om ett antal BMW-ägare som varit med om dramatiska upplevelser då deras bilar börjat brinna under färd. Bland annat har en familj åkt på E6:an när deras BMW plötsligt lade av och kort där efter slukades av lågor.

Det kom sedan som en chock för familjen när de ringde sin återförsäljare och först då informerades om att bilen stod på en lista över bilar som ska återkallas.

Problemet är att det utvecklas alldeles för mycket värme i den så kallade EGR-ventilen, ett sorts kylarsystem som återcirkulerar avgaser. Eftersom ventilen omges av sotavlagringar som blir till glödande partiklar i värmen, så kan ett insugsrör intill börja smälta. Sedan är branden ett faktum.

Totalt rör de sig om 1,6 miljoner dieseldrivna bilar som är drabbade av felet. 35 000 av dessa finns i Sverige. Men alla svenska bilägare är inte informerade om detta. Nu skriver BMW i ett pressmedelande att de som ännu inte blivit kontkatade kommer att få informationen denna månad.

”En majoritet av de berörda kunderna har redan kontaktats och/eller åtgärdats, men samtliga berörda kommer att vara kontaktade och/eller kontrollerade under augusti 2019. Kampanjen är pågående och den exakta takten beror bland annat på tillgången på reservdelar”, skriver BMW i ett pressmedelande.

"Även om risken för en brand är mycket låg tar vi våra kunders oro på allvar och informerar nu samtliga via brev.”

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2019-08-01 10:01
trasten

Det är därför BMW-ägare kör så fort. Man vill komma fram innan skiten brinner upp. =)

#2 • Uppdaterat: 2019-08-01 10:27
Hackenbush

Bmw är heta idag.

#3 • Uppdaterat: 2019-08-01 11:11
StarClass

Finns några uppgifter om drabbade modeller och tillverkningsår?

#4 • Uppdaterat: 2019-08-01 11:44
Stefan Eriksson

Har läst flera artiklar minst- 5 stycken i pressen om brinnande BMW senaste 2 åren. Mitt intryck är att BMW inte har skött detta som det sk premiummärke de är, hade det varit en Toyota hade det skötts mycket bättre( är ej Toyota fanatiker ). Tur att jag inte äger någon BMW av de berörda modellerna, hade inte velat köra den. Detta är ett mycket allvarligt och farligt fel om problemet uppstår, märkligt att inte BMW tar sitt ansvar och att det inte förrän nu uppmärksammas mer i medier.

#5 • Uppdaterat: 2019-08-01 13:23
Reverend Benny

Är man osäker så kan man söka på sin bil och få reda på om den har recalls på sig.

https://ec.europa.eu/consumers/consumers_safety/safety_products/rapex/alerts/?event=main.search&lng=en

Täcker allt från motorfordon till kaffekoppar.

Vad jag vet så har ju BMW gått ut i press osv och även om man inte fått ett fint riktat brev från BMW så kan man ju ta ett eget ansvar (lite proaktivt) och söka information om produkten man äger.
Om det rör bilbrand så bör det ju ligga i ens intresse att veta om bilen man har är påverkad av problemet.

#6 • Uppdaterat: 2019-08-01 13:32
skidoo1238

Det låter som något är felkonstruerat i BMWs EGR system då jag har en känsla av att i stort sett alla bilar sedan 10-15 år tillbaka har ett insugningsrör i plast.
Och EGR system har funnits i 30 år.

#7 • Uppdaterat: 2022-02-14 20:27
Gäst (ej verifierad)

Verkar som om Volvo och BMW har samma problem.

#8 • Uppdaterat: 2019-08-01 14:42
L. Mäkinen

Rvd Benny,
Som jag förstått det så är det ingen officiell återkallelse utan en "teknisk bulletin" och då frångår man systemet med återkallande.

#9 • Uppdaterat: 2019-08-01 16:39
Reverend Benny

@L.Mäkinen
Intressant, undrar vad kriterierna är för vad det ska sorteras som?
Jag har själv för vana att kolla VIN och om det finns några notiser om saker som ska fixas. Frågan är om en teknisk bulletin är med när man söker med VIN på fordon eller om det bara är återkallanden.

#a • Uppdaterat: 2019-08-01 18:59
Loke_8

När dessa heta bilar ska in på garantiåtgärder , då kanske dom kan installera en blinkerspak också? Det saknas tydligen i dessa " premium " bilar från Tyskland

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.