Nästa artikel
Bildelsstölderna ökar igen – här är tjuvarnas favoriter
Nyheter

Bildelsstölderna ökar igen – här är tjuvarnas favoriter

Publicerad 2 december 2020
Efter en relativt lugn sommar är stöldligorna tillbaka. Här är bilarna som drabbas mest.

Hösten verkar vara högsäsong för bilstöldligorna. Under sommaren anmäldes relativt få bildelsstölder, men under tredje kvartalet ökade anmälda bildelsstölder med 30 procent.

Det visar statistik från Brottsförebyggande rådet (Brå) som Larmtjänst tagit del av. Ungefär hälften av de anmälda stölder gällde fast monterade komponenter som rattar, krockkuddar, strålkastare och radiokonsoler. Även katalysatorer har blivit populärare bland biltjuvarna.

”För att komma åt delarna stjäl tjuvarna ibland hela bilen och tar den till en undanskymd plats där den slaktas på delar. Då använder tjuvarna oftast en metod som innebär att signaler från bilnyckeln kapas, vilket gör att bilen kan köras iväg”, skriver Larmtjänst.

Även äldre bilar

Delarna skickas i stor utsträckning på export och säljs utomlands. När det gäller navigationssystem och strålkastare verkar stölderna främst drabba nyare bilar och särskilt BMW är ett utsatt märke. Men när det gäller katalysatorer drabbas framför allt äldre bilar. Där är Toyota och Mitsubishi särskilt drabbade.

– Det är svårt att skydda sig helt från den här typen av stölder men de viktigaste åtgärderna är att parkera på upplyst plats och att ha stöldlarm som reagerar då bilen lutas. För att skydda sig mot kapade nycklar kan man förvara nyckeln i exempelvis en plåtburk över natten, säger Per Klingvall, Rådgivningschef på SSF Stöldskyddsföreningen.

Det är försäkringsbolagen och i längden försäkringstagaren som får ta den ekonomiska smällen. Försäkringsbolagens kostnader för den här typen av skador beräknas uppgå till 142 miljoner kronor hittills i år och då är inte stölderna av katalysatorer inräknade.

Läs också: Beskedet som ska stoppa bilstöldligorna

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • 2020-12-02 17:44
Dana

Det här borde polisen prioritera. Just nu känns det som att dessa ligor får härja fritt.

#2 • Uppdaterat: 2022-02-14 20:27
Gäst (ej verifierad)

För att skydda sig mot kapade nycklar så köper man en bil utan denna finess....
Eller det skall man inte göra om vi hade tull, polis och ett rättsväsen som hade fått lite befogenheter i landet lagom. Man kan inte annat än förundras över den skitnödighet som våra politiker verkar ha i sin rädsla att inte vara PK. Men snart så lär väl Löftén tillsätta en utredning som mynnar i att det är bilägarnas fel som köper dessa bilar.

#3 • 2020-12-02 23:07
Axa

Milky
Ehm, det är bara önsketänkande att tro att det är så lätt att komma undan.

#4 • 2020-12-02 23:14
Hundter

Ge Tull och Polis tillräckligt med resurser att kontrollera fordon som LÄMNAR Sverige! Det är på långtradare och andra fordon man kan hitta stulna Porschar( nu senast 14 st. I Göteborgstrakten) och annat stöldgods!

#5 • 2020-12-03 00:06
Ernie von Wettet

Sossarna lovade ett "STARKARE SVERIGE - ETT T R Y G G A R E SVERIGE" !!???? om de fick regera en mandatperiod till!
Vad har "sossepacket" åstadkommit?
Vilka åtgärder har de vidtagit?
Vilka lagar hjälper rättsväsendet att få bukt på fullkomlig absurd brottsutveckling i vårt tidigare trygga och stabila Sverige?
Media ifrågasätter inte samhällsutvecklingens dekadans, har en tyst överenskommelse med regeringen att inte "ställa besvärande frågeställningar"
Med en fullkomligt handlingsförlamad regering som inte ens inser konsekvenserna av sin politik
dukar vårt samhälle under!

#6 • 2020-12-03 15:29
glimma-48

Ernie! Vi som fattat hur illa Sverige är ute på område efter område kan inget annat än att fruktlöst försöka väcka de aningslösa naiva makthavarna. När ska den stora andel av folket som inte vill förstå hur illa vi är ute kunna vakna ur törnrosasömnen och kräva aktiv kraftfull handling nu att de slutar att putsa i kanterna och tillsätta undersökningar in absurdum. När det gäller stölder av fordon och fordonskomponenter så gäller det till att börja med naturligtvis att få tull och polis och om det behövs även militär att stoppa och noggrant gå igenom alla transportfordon och spärra/mura in alla ansvariga för kriminaliteten.

#7 • 2020-12-03 17:44
Axa

Ganska mycket tramsinlägg.

#8 • 2020-12-03 18:28
systembolaget

I lilla landet lagom är det mesta serverat på silverfat för de mindre nogräknade individerna.

#9 • Uppdaterat: 2021-09-30 05:18
Gäst (ej verifierad)

glimma-48 Du har så rätt Löfvens kriminalpolitik är helt förkastlig. Som en demonstrant skrev i veckans demonstration i Sthlm "Fängsla Löfven och Reinfeldt" om det är rätt väg att gå får väl folket bestämma, men att stoppa brott det verka dom INTE vilja göra. Snacka går ju men Vi folket får visa vad skåpet skall stå. Synd bara att Svenskarna är så jävla socialiserade av decennier med Sossestyre.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.