Bild
Nästa artikel
Nyheter

Här är biltjuvarnas nya favorit: ”Ett stort problem”

Publicerad 26 oktober 2020
Stöldligorna har fått en ny favoritdel att komma över.

De senaste åren har kriminella ligor specialiserat sig på att komma över delar och inredningsdetaljer från olika bilmodeller i stöldräder. Delarna försvinner sedan till stor del utomlands för att säljas.

Senaste trenden är att bilägare råkar ut för katalysatorstölder. Nu är det alltså inte bara navigationssystem, strålkastare, rattar och krockkuddar som lockar tjuvarna längre.

Larmtjänst har tagit fram statistik som visar att katalysatorstölderna ökade med nio procent under årets tredje kvartal jämfört med samma period förra året.

Stölderna av rattar, krockkuddar, strålkastare och navigationsenheter ökade med 37 procent under samma period och stölderna drabbar främst nyare modeller från BMW, Mercedes och Volvo.

Stölderna förekommer oftast, men inte bara, i Stockholm och Skåne.

– Bildelsstölderna är ett stort problem som drabbar många bilägare i storstadsregionerna. De orsakar även stora kostnader för försäkringsbolagen. Stölderna genomförs av välorganiserade internationella stöldligor, säger Mats Galvenius, vd för Larmtjänst.

Läs också: Stölder av katalysatorer ökar kraftigt

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • 2020-10-26 10:07
saabnisse

Lite märkligt att illustrera artikeln med en bild på en ljuddämpare?
Men när det gäller stölder av katalysatorer, rattar med krockkuddar och annan inredning är det ju ofta ganska besynnerligt, det är ju åtgärder som även om tjuvpacket jobbar snabbt, tar det en stund och för en hel del oväsen.
Att ta bort en kat tar minst tio minuter med en batterislip och alla som jobbat med en sådan vet att det inte precis är den tystaste maskin som finns, hur sjutton kan det komma sig att ingen reagerar?
Man kan ju förstås använda en gasskärare och den är ju tyst och snabb men ganska bökig och syns ganska bra.

#2 • Uppdaterat: 2020-10-26 10:36
bgl

@Saabnisse: för kännedom
Länk: https://verktygsboden.se/specialverktyg-foer-bil/roerkapare-19-95-mm?vat=1&gclid=Cj0KCQjw59n8BRD2ARIsAAmgPmLhbJe_VH5NaJarXg3--x1HDtJmdPkwMBaGxb9oS-6t3kMyDK5-KP0aAtA4EALw_wcB

#3 • 2020-10-26 10:46
saabnisse

bgl, javisst utvecklingen går framåt och det gynnar ju även tjuvpacket, det här naturligtvis ett utmärkt verktyg om man kommer åt.

#4 • 2020-10-26 10:56
L. Mäkinen

Såg en film där det tog 45 sekunder att få bort katalysatorn på en Prius med batteridriven tigersåg inklusive att lyfta bilen.

#5 • 2020-10-26 10:58
saabnisse

Mäkinen, närmar sig depåstoppet inom F1 !

#6 • 2020-10-26 11:20
LeifV

Statistiken kan påverkas av ett litet gäng, ett fåtal personer eller kanske bara en "överaktiv" person. Varken polis eller rättsmaskineri vill förstå detta... -och sätter naturligtvis inte in några större resurer, utan tror att varje brott är en engångsföreteelse och har ett väldigt litet straffvärde. Att summan är desto högre har inte med saken att göra.

#7 • 2020-10-26 11:45
L. Mäkinen

saabnisse,
Noterade att det tar från 1.8 sekunder att byta hjulen numera.

LeifV,
Det har gripits ett antal individer runt om i landet med ett flertal katalysatorer i lasten. Nånting gör polisen.

#8 • 2020-10-26 13:58
Stefan Eriksson

Trist att polismyndigheten nästan alltid ligger flera steg efter slöddret. För länge sedan skulle vi ha infört bevakning och kontroll av alla lastbilar och skåpbilar som tar färjorna över till andra sidan östersjön samt mera stickprovskontroller på dem som lämnar Sverige via Öresundsbron. Kan man inte dessutom konstruera stöldbegärliga artiklar så att de blir obrukbara vid demontering.

#9 • Uppdaterat: 2020-10-26 18:22
Carl Trefalt

Katalysatorer innehåller ädelmetaller.

#a • 2020-10-26 21:47
Dana

Har 2 bekanta som kör Prius båda har fått katalysatorerna stulna senaste veckorna i sthlm.

En annan bekant också med Prius så tändes motorvarningslampan och Toyota ville ha 15 tusen för att byta främre avgas med kat. Så man kan förstå att dom är stöldbegärliga.

Har även sett hur ca 7 bilar Porsche, BMW i området fick lysen mm stula samma natt för 2 år sen. Såg tjuvarna på bargärning och ringde 112 fanns ingen Polis i närheten. Efter 45 min kom 2 Polis tjejer in lugnt takt, dom gjorde inget direkt. Tyckte det hade kunnat bli lite mer pådrag när dom hade changs och ta dom på bar gärning. Polisen är tyvärr lite handlingsförlamad när det gäller bildelsstölder.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.