Nästa artikel
Så mycket minskade bildelsstölderna under krisen
Nyheter

Så mycket minskade bildelsstölderna under krisen

Publicerad 30 juni 2020
Men nu kan siffrorna vara på väg upp igen.

Stölder av både bilar och olika bildelar, som krockkuddar och navigationssystem, har plågat många bilägare de senaste åren. 

Det handlar ofta om stöldligor som på ett organiserat sätt strippar nya bilar på delar och skeppar dem utomlands. Enligt Nationella operativa avdelningen (NOA) begås ungefär 90 procent av alla motorrelaterade stölder av till exempel bilar av internationella brottsnätverk.

Under coronapandemin har rörligheten över gränserna varit begränsad och det drabbar även de internationella brottsnätverken. Det kan vara en viktig förklaring till att stölderna av reservdelar till bilar och andra fordon minskade med 30 procent under april jämfört med i februari, enligt siffror från Brottsförebyggande rådet (Brå).

Även under maj ligger siffran 15 procent lägre än i februari, men i takt med att flera länder gradvis börjat öppna gränserna kan stölderna eventuellt vara på väg upp igen.

Läs också: Trots avancerad teknik: Nyckeln är fortfarande tjuvarnas favorit

Brottsförebyggande rådet påpekar att siffrorna visar antalet anmälda brott och inte nödvändigtvis den exakta brottssiffran. Siffrorna är än så länge preliminära och även om det finns tydliga tecken på att minskningen av den här typen av brott påverkas av pandemin är det inte bekräftat.

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2020-06-30 17:53
Carl Trefalt

Många tjuvar kommer öster ifrån.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.