Nästa artikel
Trots avancerad teknik: Nyckeln är fortfarande tjuvarnas favorit
Nyheter

Trots avancerad teknik: Nyckeln är fortfarande tjuvarnas favorit

Publicerad 13 maj 2020
Trots all avancerad stöldteknik är det fortfarande vanligast att tjuvarna kommer över bilen med hjälp av nyckeln.

Det var länge sedan de flesta bilstölder gjordes med kofot för att komma över en bilstereo. De senaste åren har biltjuvarna blivit betydligt mer professionella och organiserat sig i internationella ligor.

Tjuvarna kan använda avancerad teknik för att låsa upp och starta bilen utan att ägaren eller nyckeln är i närheten.

Men trots alla avancerade prylar för att stjäla bilar är bilens egen nyckel fortfarande det vanligaste sättet att stjäla en personbil på, visar nya siffror från Larmtjänst.

38 procent av alla personbilar av årsmodell 2013 och senare som efterlystes av Larmtjänst mellan 2018 och 2019 blev stulna med bilens egen nyckel. En av anledningarna är att det infördes krav på elektroniskt stöldskydd på 1990-talet.

De så kallade reläattackerna, där signalen från bilens nyckel fångas upp och förstärks för att kunna starta bilen, står för tre procent av de efterlysta bilarna. Bedrägeri står för 13 procent och bilrån står för två procent.

– Stöld med hjälp av bilens egen nyckel är fortfarande det mest förekommande stöldsättet och man bör därför som bilägare ha koll på sina bilnycklar och förvara dem på en säker plats, säger Torbjörn Serrander, utredare på Larmtjänst.

4 tips: Så minskar du risken för bilstöld

• Håll koll på bilnycklarna och hantera dem som en värdesak. Förvara inte bilnycklarna innanför entrédörren.

• Kolla att bilen är låst fysiskt innan du lämnar den.

• Parkera bile på en upplyst plats och gärna i garage om du har.

• Om bilen har nyckellös öppning och start: förvara nyckeln i en metallburk för att signalen inte ska kunna fångas upp utifrån. Det gäller även reservnyckeln.

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • 2020-05-13 13:55
hans.antnas

Vid en verkstadsträff för ca 20 år sedan tyckte generalagenten att vi skulle sälja mera larm , kommentaren från en kille från Storuman var jo de ska vi börja med när vi har lärt kunderna att ta ut nyckllarna ur tändningslåset

#2 • 2020-05-14 09:37
Svenne60

Elektronik kan alltid manipuleras. Mekaniska lås är det svårare med. Minns att det fanns ett företag som sålde mekaniska lås för växelspak, mycket effektivt, men ser det inte längre. Rattkrycka finns dock

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.