Nästa artikel
Nya beskedet som ska stoppa bilstöldligorna
Nyheter

Nya beskedet som ska stoppa bilstöldligorna

Publicerad 17 februari 2020 (uppdaterad 17 februari 2020)
Tullen får ökad befogenhet att kolla misstänkta bilar som försöker ta sig ut.

De senaste åren har mängder av svenska bilägare fått se sina bilar strippade på delar – och vissa har även fått bilen stulen. Anledningen är att flera internationella stöldligor som kommer över bilar och delar för att transportera dem utomlands härjat i Sverige.

Regeringen ska nu se till att tullen får ökade befogenheter att kolla och stoppa misstänkta personer och fordon som är på väg ut ur landet, skriver SVT Nyheter. Problemet hittills har varit att tullen fokuserat mer på att hindra exempelvis narkotika och sprängmedel från att komma in i Sverige, men nu får tullen alltså befogenhet att stoppa och hindra stöldligor från att föra ut gods från landet.

– Det har funnits en stor frustration inte minst från allmänheten, men även från våra anställda, att tullen inte kan ingripa om vi ser misstänkt stöldgods. Därför tycker jag att det är väldigt bra att vi nu ska få befogenheter att göra det, säger Fredrik Holmberg, som är vikarierande generaldirektör på Tullverket, till SVT.

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2020-02-17 15:57
Klarsynt

Bra där! Hur stoppar vi nu stöldligorna från att ta sig in i landet...? De kommer i många olika former och skepnader.

.

#2 • Uppdaterat: 2020-02-17 16:08
Reverend Benny

Ökad befogenhet är en sak men lika viktigt är att ha resurser som kan göra dessa kontroller.
Resurser kostar pengar, pengar en del ogärna vill bidra med utan hellre lägger på en Thailandsresa eller köper ett nytt utomhus-spa för.

#3 • Uppdaterat: 2020-02-17 17:05
Uffeeh

Fullständigt obegripligt att detta inte fixats för länge, länge sedan. Visar bara på våra politikers totala avsaknad av förståelse hur verkligheten ser ut.

#4 • Uppdaterat: 2020-02-17 17:40
Pi

Det är alltid lätt att vara efterklok, Uffeeh. Men det är mycket som "våra politiker" måste ta tag i så viss förståelse får man nog ha att man ibland måste prioritera. Men bättre sent än aldrig.

#5 • Uppdaterat: 2020-02-17 17:58
Christoffer

Reverend Benny: ditt argument är obegripligt. Att lägga pengar på tull- och polisväsendet har inget större motstånd i samhället. I synnerhet inte från de som gärna åker till Thailand och äger ett utomhus-spa, det är dessa som framförallt blir drabbade av svängdörrarna vid gränsen.

#6 • Uppdaterat: 2020-02-17 18:15
jete

Lika obegripligt är det att man inte har kameror kopplade till en dator som skriker till när en stulen bli försöker köra in i en bilfärja eller passera Öresundsbron. Kamerorna har funnits i t ex London i många, många år, men Sverige sover sin Törnrosasömn som vanligt. Tänk om vanligt folk hade haft lite mer att bestämma så skulle vi inte ha dessa bevakningsluckor. Nu skall väl några utbildas i flera år innan man kan beväpna kontrollerna. Och sen skall man äska om pengar. Och sen skall man...…! Man får nöja sig med att se på TV hur Spanska gränsbevakningen kniper stulna bilar på in-eller utfart till Afrika.

#7 • Uppdaterat: 2020-02-17 18:23
Stefan Eriksson

Äääntligen! Välkommen till verkligheten politiker! trist att det ska ta nästan 20 år med många drabbade innan det händer något.

#8 • Uppdaterat: 2020-02-17 18:50
Styrbjörn

Självklart finns det inga pengar när våra skatter går till att betala flera tusen byråkraters miljonlöner i Bryssel. Som tack för detta oerhörda bidrag från Sverige belönar EU oss med öppna gränser som gör det möjligt för utländska inbrottsligor att åka skytteltrafik på färjorna utan någon kontroll alls.

#9 • Uppdaterat: 2020-02-17 18:59
Axa

En del här verkar glömma att EU och den fria rörligheten för varor och tjänster är en ekonomisk fördel för Sverige.

#a • Uppdaterat: 2020-02-17 19:22
John2008

"...men nu får tullen alltså befogenhet att stoppa och hindra stöldligor från att föra ut gods från landet". Jaha, men det var ju inte dag för tidigt, eller?!

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.