Nästa artikel
Besked i dag: Mercedes utvecklar ny motor med Volvoägaren Geely
Nyheter

Besked i dag: Mercedes utvecklar ny motor med Volvoägaren Geely

Publicerad 17 november 2020 (uppdaterad 3 december 2020)
Tyska Daimler ska ta fram en helt ny bensinmotor för hybridbilar tillsammans med storägaren Geely. Den ska även sitta i Volvobilar.

Jättekoncernen Geely, som bland många andra märken äger Volvo Cars, har också tagit en stor aktiepost i tyska Mercedesägaren Daimler. De båda bilkoncernerna har bland annat samarbetat kring bildelning.

Men det stod länge klart att Daimler och Geely ville växla upp samarbetet.

– Vi har diskussioner om andra projekt av en större dimension, sa tidigare Daimlerchefen Dieter Zetsche i en intervju med Reuters i februari.

Nu står det klart att Daimler tillsammans med Geely ska utveckla en helt ny bensinmotor som ska byggas i Europa och Kina. På sikt kan den även användas i Volvomodeller, uppger Automobilwoche.

Motorn är främst tänkt att användas i hybridbilar. Att utveckla en ny förbränningsmotor är ett av de dyraste projekten en biltillverkare kan ge sig in på, och allt som pressar ned kostnaderna är välkommet. Mercedes har tidigare använt Renaultmotorer i vissa modeller och Mercedes AMG-motorer finns i sin tur i Aston Martins sportbilar.

Enligt uppgifter till tyska Handelsblatt ska den första nyutvecklade bensinmotorn stå klar 2024. Det bekräftas inte av Daimler, men den tyska koncernen uppger att samarbetet görs för att ”förbättra konkurrenskraften”.

Läs också: Volvos besked: Kan slås ihop med Geely

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2020-11-17 17:53
Raphael

Känns ju som en sådär idé när allt fler länder överväger att förbjuda försäljning av bilar med förbränningsmotor, sen har vi nya avgaskrav i Euro 7 som är tuffare. En förbränningsmotor är fortfarande en förbränningsmotor med utsläpp.

#2 • Uppdaterat: 2020-11-17 18:19
saabnisse

En förbränningsmotor behöver inte vara fel, allt beror ju på vilket bränsle den körs på.
Använder man t.ex. biogas blir den ju helt CO2-neutral.

#3 • Uppdaterat: 2020-11-17 18:59
bejje

Att satsa på att bygga ny bensinmotor år 2020-2021 är som att skjuta sig själv i foten.
Alla tillgängliga resurser borde gå till eldrift. Om de ska fortsätta att lägga resurser på fossila motorer när Tesla redan ligger så långt före på eldrift så blir det konkurs sen när de antingen inte får tillverka dessa längre eller folk inte vill ha dom p.g.a. skatter eller miljötänk.

De skulle slutat med fossila bilar redan för några år sedan, men om inte annat så borde de åtminstone nu lägga ner all ny forskning och framtagande av nya motorer och lägga allt krut på el. Annars har de inte en chans mot Tesla i framtiden.

#4 • Uppdaterat: 2020-11-17 19:03
V70Silver

Vansinne. Om man utvecklar en ny motorserie så vill man ju tillverka den i många år för att få tillbaka sina investerade pengar. Mercedes planerar alltså att tillverka bensinbilar de närmaste 20-åren eller så.

#5 • Uppdaterat: 2022-02-14 20:27
Gäst (ej verifierad)

Bejje, Ligger tesla så långt före bara för att köpt aktier i företaget ? :)
Tesla ligger framförallt före på sin laddinfrastruktur. Däremot bygger dom fula bilar. Det låter som om du tror att Tesla är ensamma om att satsa enorma summor på utveckling. Det blir svårt att bibehålla det försprånget då dom gamla stofilerna tagits sats. Se bara på iPhone och deras första mobiler med allt nytt. Nu är dom ikappkomna och omkörda och attraherar mest dom redan frälsta. Marknaden lär mogna, varav vissa ter sig som brådmogna barn.

#6 • Uppdaterat: 2020-11-17 19:32
bejje

Guran, det jag säger är att Tesla idag tillverkar sina bilar med vinst. Att komma sent in i racet innebär nog att de övriga kommer tillverka sina elbilar under många år till förlust, eller sälja en onödigt dyr bil som saknar mycket av det som Tesla har, men gå marginellt med vinst. Oavsett så leder det inte till framgång.

#7 • Uppdaterat: 2020-11-17 19:33
bejje

Vill också tillägga. Tror nystartbolag som satsar bara på elbilar har större chans att klara sig än gamla märken som inte inser att de måste satsa fullt ut på eldrift.

#8 • Uppdaterat: 2020-11-17 19:42
thulo

tror inte att bensinmotor i bilar blir förbjudet i Kina på väldigt länge

#9 • Uppdaterat: 2022-02-14 20:27
Gäst (ej verifierad)

Bejje #6
Vad är det Tesla har som inte andra bilar har?
4 hjul och en ratt.
Däremot vittnar många tester om att t.ex M3 saknar basala komfortkrav som bra ljudisolering.
Men de har asynkronmotorer vilket de är mig veterligen ganska ensamma om och en massa finurliga digitala finesser som i alla fall inte jag fäster någon vikt vid.
Plus att de har lång erfarenhet av att bygga elbilar från grunden, men det äts snabbt ikapp. Nokia, Ericsson, Motorola, ger det dig några associationer?

#a • Uppdaterat: 2020-11-17 21:35
Dana

Motorn skulle ju främst användas i hybrider och dom kommer ju knappast förbjudas för det är ju miljöbilar.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.