Bild
Nästa artikel
Besked i dag: Mercedes utvecklar ny motor med Volvoägaren Geely

Besked i dag: Mercedes utvecklar ny motor med Volvoägaren Geely

Nyheter

Tyska Daimler ska ta fram en helt ny bensinmotor för hybridbilar tillsammans med storägaren Geely. Den ska även sitta i Volvobilar.

Jättekoncernen Geely, som bland många andra märken äger Volvo Cars, har också tagit en stor aktiepost i tyska Mercedesägaren Daimler. De båda bilkoncernerna har bland annat samarbetat kring bildelning.

Men det stod länge klart att Daimler och Geely ville växla upp samarbetet.

– Vi har diskussioner om andra projekt av en större dimension, sa tidigare Daimlerchefen Dieter Zetsche i en intervju med Reuters i februari.

Nu står det klart att Daimler tillsammans med Geely ska utveckla en helt ny bensinmotor som ska byggas i Europa och Kina. På sikt kan den även användas i Volvomodeller, uppger Automobilwoche.

Motorn är främst tänkt att användas i hybridbilar. Att utveckla en ny förbränningsmotor är ett av de dyraste projekten en biltillverkare kan ge sig in på, och allt som pressar ned kostnaderna är välkommet. Mercedes har tidigare använt Renaultmotorer i vissa modeller och Mercedes AMG-motorer finns i sin tur i Aston Martins sportbilar.

Enligt uppgifter till tyska Handelsblatt ska den första nyutvecklade bensinmotorn stå klar 2024. Det bekräftas inte av Daimler, men den tyska koncernen uppger att samarbetet görs för att ”förbättra konkurrenskraften”.

Läs också: Volvos besked: Kan slås ihop med Geely

Taggar: Nyheter, Mercedes, Volvo

Kommentarer

#1
2020-11-17 17:53

Känns ju som en sådär idé när allt fler länder överväger att förbjuda försäljning av bilar med förbränningsmotor, sen har vi nya avgaskrav i Euro 7 som är tuffare. En förbränningsmotor är fortfarande en förbränningsmotor med utsläpp.

#2
2020-11-17 18:19

En förbränningsmotor behöver inte vara fel, allt beror ju på vilket bränsle den körs på.
Använder man t.ex. biogas blir den ju helt CO2-neutral.

#3
2020-11-17 18:59

Att satsa på att bygga ny bensinmotor år 2020-2021 är som att skjuta sig själv i foten.
Alla tillgängliga resurser borde gå till eldrift. Om de ska fortsätta att lägga resurser på fossila motorer när Tesla redan ligger så långt före på eldrift så blir det konkurs sen när de antingen inte får tillverka dessa längre eller folk inte vill ha dom p.g.a. skatter eller miljötänk.

De skulle slutat med fossila bilar redan för några år sedan, men om inte annat så borde de åtminstone nu lägga ner all ny forskning och framtagande av nya motorer och lägga allt krut på el. Annars har de inte en chans mot Tesla i framtiden.

#4
2020-11-17 19:03

Vansinne. Om man utvecklar en ny motorserie så vill man ju tillverka den i många år för att få tillbaka sina investerade pengar. Mercedes planerar alltså att tillverka bensinbilar de närmaste 20-åren eller så.

#5
2020-11-17 19:15

Bejje, Ligger tesla så långt före bara för att köpt aktier i företaget ? :)
Tesla ligger framförallt före på sin laddinfrastruktur. Däremot bygger dom fula bilar. Det låter som om du tror att Tesla är ensamma om att satsa enorma summor på utveckling. Det blir svårt att bibehålla det försprånget då dom gamla stofilerna tagits sats. Se bara på iPhone och deras första mobiler med allt nytt. Nu är dom ikappkomna och omkörda och attraherar mest dom redan frälsta. Marknaden lär mogna, varav vissa ter sig som brådmogna barn.

#6
2020-11-17 19:32

Guran, det jag säger är att Tesla idag tillverkar sina bilar med vinst. Att komma sent in i racet innebär nog att de övriga kommer tillverka sina elbilar under många år till förlust, eller sälja en onödigt dyr bil som saknar mycket av det som Tesla har, men gå marginellt med vinst. Oavsett så leder det inte till framgång.

#7
2020-11-17 19:33

Vill också tillägga. Tror nystartbolag som satsar bara på elbilar har större chans att klara sig än gamla märken som inte inser att de måste satsa fullt ut på eldrift.

#8
2020-11-17 19:42

tror inte att bensinmotor i bilar blir förbjudet i Kina på väldigt länge

#9
2020-11-17 20:11

Bejje #6
Vad är det Tesla har som inte andra bilar har?
4 hjul och en ratt.
Däremot vittnar många tester om att t.ex M3 saknar basala komfortkrav som bra ljudisolering.
Men de har asynkronmotorer vilket de är mig veterligen ganska ensamma om och en massa finurliga digitala finesser som i alla fall inte jag fäster någon vikt vid.
Plus att de har lång erfarenhet av att bygga elbilar från grunden, men det äts snabbt ikapp. Nokia, Ericsson, Motorola, ger det dig några associationer?

#10
2020-11-17 21:35

Motorn skulle ju främst användas i hybrider och dom kommer ju knappast förbjudas för det är ju miljöbilar.

#11
2020-11-17 21:43

Guran, finns så mycket som de andra saknar. Först och främst ett bra batteri. Visst, finns många som börjar knappa in på räckvidd, men då med mycket större batterier och mycket mer vikt medans Tesla nu med nya tekniken går mot motsatt håll och deras omkostnader per batteri går ned.

Ljudisoleringen har inte varit på topp hos Tesla, men vad jag läst börjar det prioriteras nu.

Men som jag skrivit tidigare, infotainment, och funktioner via denne är Tesla överlägsen på. Tesla har så många funktioner via sitt system att de andra inte har möjlighet att hänga med. Men om vi ska ta det basala: Att idag snart år 2021 inte ha uppdateringar via nätet är ett riktigt stort misstag. Inte ens Polestar lyckades med det som hävdade att de hade det, men fick återkalla bilarna för en mjukvaruuppdatering. Dock kommer de få det framöver om man ska tro dom, via en kommande uppdatering, som alltså inte kan ske över nätet :)

En annan sak är att nästan alla tillverkare saknar en sådan basal funktion som musik via Spotify (eller andra liknande tjänster) Det är nästan skrattretande år 2020 att majoriteten inte har det. Man förlitar sig att folk ska lyssna på radio som för 100 år sedan eller usb-minne eller koppla in mobilen. Det är så omodernt och att inte fler än tesla, polestar och några nya uppstickare har fattat det innebär att de inte har många tekniker som följer utvecklingen och försöker komma ikapp.

Som jämförelse. Säg att du hade sålt en mobil idag, men du kan inte använda appar som spotify, netflix, Google maps navigering eller liknande. Den telefonen hade inte sålt alls, möjligen till 70+are.

Bilen borde idag vara där telefonerna var för i alla fall 5 år sedan, men inte ens där är de flesta. De flesta biltillverkare har sämre teknik än mobiltelefonerna hade för 12 år sedan. Min mobiltelefon jag hade 2008 kunde göra mer saker än bilar som säljs helt nya idag. Det är pinsamt hur långt efter de tillåtits komma.

Där har Tesla hoppat in och visat att det går att ha modern teknik i bilar. Sedan har andra som Polestar hoppat efter och det är jag glad över även om de inte är riktigt framme än uppenbarligen.

#12
2020-11-17 22:18

Det finns två saker där Tesla är överlägsna: effektiv drivlina och utrymmen. När andra börjar komma ifatt med motorerna, kommer Tesla istället med förbättrad batteriteknik. De utvecklar ständigt sina bilar, inte bara vid modellskiften. Packningstätheten ökar överallt. Så snackar vi räckvidd per laddning och kort laddningstid verkar det som att Tesla kommer att behålla sitt försprång, även om det kan tänkas krympa. Det riktigt stora argumentet för en Tesla är deras överlägsna laddstationer. De är mer spridda än något annat nät, de är pålitliga och de har bra laddningspriser. Dessutom hittar man lätt en som är ledig.
Javisst ja, prestanda. De accelererar snabbare än konkurrenterna. Det är ju imponerande och roligt åtminstone två gånger. För hur betydelsefullt är det om noll till hundra går på tre eller sex sekunder? De nyare enmotoriga klarar det på "bara" runt åtta sekunder. Det torde räcka. De flesta fossilbilar är långt slöare än så.
De ligger längst fram när det gäller automatisk körning, men klarar ändå av parkering dåligt. Xpeng är betydligt bättre.
Men de har även en detalj som andra borde kunna ta efter – Sentry Mode. Bilen övervakas av kamerorna och film spelas in om något kommer för nära.

Så var det då nackdelarna …:
De må vara smart konstruerade men sammansättningskvaliteten är fortfarande dålig även medamerikanska mått mätt. En sparsmakad inredning kan vara elegant – om det är fina material, snygga fogar och komfort. Och där brister det. De flesta småbilar har bättre materialkänsla än någon Tesla. Håller vi oss till elbilar är Polestar betydligt trevligare, Enyaq direkt lyxig och Nissan Ariya just så där sparsmakat elegant.. Och då snackar vi om billigare bilar. Bullernivån är ganska hög. Utrustning då? Du kan inte få matrisstrålkastare, inte elvärmd ratt, värmepump har just introcerats, stolarna är måttligt ställbara och interiören finns bara i tråksvart eller ömtåligt vitt. Exteriörfärgerna är inga tjusigt tonade kulörer utan tagna direkt ur grundfärgburken – svart, grått, vitt, blått och rött. Luftfjädring finns endast på de två dyraste modellerna.

I övrigt handlar det om enskilda detaljer mellan tillverkarna. VW-koncernen med sin vidareutvecklade HUD (om de klarar av att sätta den i produktion), Mercas ljudlösa motor och överlägsna tystnad, Audis kvalitet, komfort och snabba laddning (men det är en törstig best), XPeng P7:s utrustning, väghållning, komfort och räckvidd som borde knäcka det mesta.
Om Lucid Air kommer i produktion knäcker den precis allt – till en motsvarande hög prislapp.

Jag skulle välja en Tesla model Y. Rymlig som tusan, anständig sitshöjd i baksätet, kombibaklucka (men inget insynsskydd), inga laddningsbekymmer och Sentry Mode. Om jag kan stå ut med bullret, den spartanska inredningen, en enda stor kladdskärm utan handledsstöd, ingen HUD, inga matrisstrålkastare (viktigt för mig) och ingen elvärmd ratt. Baksätet är dock elvärmt, men kan bara skötas från kladdskärmen. Jag är inte helt övertygad om att jag gillar takfönstret heller.
Okej, ligger jag och bränner 50 mil varje dag, behöver rejäla lastutrymmen och sällan laddar hemma, då finns det just inget annat alternativ än Tesla. Men vill jag ha en riktig bil, finns bra mycket annat att välja bland.

#13
2020-11-17 22:20

Bejje, så du din bedömning är endast att på gadgets som normalbilisten inte bryr sig om är det stora försprånget. Den nya batteritekniken lär inte Tesla vara ensamma om att ta del av, och inte har dom varken mindre eller lättare batterier. Mem dom är duktiga på att marknadsföra och skapa förväntningar. Men vad är skillnad på Teslas och övriga tillverkares batterier? Är väl en handfull tillverkare av batterier som alla bygger på samma teknik.
Du nämner inte lågt luftmotstånd som en aspekt som Tesla är duktiga på och som ger lång räckvidd tillsammans med en effektiv asynkronmotor och elektronik.
Beträffande strömförbrukning per körd vägsträcka så är Hyundai minst lika bra, eller bättre.
Jag köper i alla fall inte en bil baserat på den som har mest gadgets. Jag köper en bil för att köra den och vill ha ett bra ljud i ljudanlägget och föredrar TIDAL för att få ett bra ljud eller bara köra i en så tyst kupé som möjligt.
Alla gadgets du nämner finns i mobiltelefonen, varför skal det finnas även i bilen, räcker att kunna spegla det för min del och jag förutsätter att bilen är färdig när den kommer från fabriken.
Så ja, om du endast bedömer en bil från alla funktioner en mobiltelefon har, så ligger Tesla i fronten och har gjort en stor affär av det.
Men så klart jag är såpass gammal så jag prioriterar fortfarande att själv få köra min bil och trivas i en komfortabel tyst miljö med bra komfortabla säten och riktigt bra lysen. Tesla har väl knappt adaptiva LED lysen. Däremot så om jag i dag skulle köpa en elbil utifrån laddinfrastruktur så är Tesla ledande. Men jag köper ingen elbil ännu, fyller på dieseltanken och rullar på i en komfortabel tyst kupé några år till och inväntar den rasade utvecklingen på fronten.

#14
2020-11-17 23:06

Roy: Märks att du inte har nån större erfarenhet av Tesla. En hel del felaktigheter där.....du skriver de inte går att få med rattvärme, konstigt, har jag i min Tesla. Du skriver att småbilar har bättre kvalitetskänsla, har du suttit i en faceliftad Model S? Min Model S från 2019 har inte en enda bit hårdplast förutom längst ner på dörrsidorna typ. Du skriver stolarna har dåliga inställningar? Då hittade du nog inte knapparna.....elställbart på alla möjliga håll och kanter, 4-vägs svankstöd, ställbara nackstöd med el etc. Interiören går få i tre färger, inte bara två. Endast Model 3 än som levereras i två färger. Luftfjädring är standard på alla S och X, inte bara de högst prissatta versionerna.
Du är välkommen att testa min Model S om du tror självparkeringen fungerar dåligt. Den fickparkerar betydligt bättre än min V90 t.ex.
Men ja, det är inte världens bästa bil, men att såga ett helt märke så, nej det blir bara löjligt. Det är fortfarande med laddnätverket som du med nämner den mest kompletta elbilsupplevelsen idag om man vill kunna åka på som med fossilbil.

#15
2020-11-18 06:48

Mitt största problem med Tesla är att allt ska styras via Pekskärm ( och en rätt tråkig interiör men det är subjektivt). Jag föredrar fysiska reglage för sådant jag använder ofta. Det känns säkrare och tar inte fokus från körningen på samma sätt. Och så är det inte olagligt att använda under färd i tyskland ;)

#16
2020-11-18 06:55

Dubbelpost

#17
2020-11-18 08:38

Rätt tänkt. Idag när förbränningsmotorn utfasas finns ingen anledning till att lägga miljarder för var och en tillverkare på dess utveckling. Nu gäller det bara att ha en motor som uppfyller de hårdare kraven tills den är ett minne blott.

#18
2020-11-18 11:09

förbränningsmotorer kommer vi att behöva under överskådlig framtid, men de måste som allt annat vidareutvecklas

#19
2020-11-18 12:46

Svenne
Ja förbränningsmotorer måste finnas kvar , att bara förlita sig på el som nördarna vill är helt vansinnigt.
Dessutom går det helt enkelt inte i vissa världsdelar att köra på el. Att klimattalibanerna får fortsätta hålla på som dom gör är helt obegripligt.

Sen finns det alldeles säkert utvecklingsmöjligheter på "fossilmotorer" med kostnader därefter givetvis.

#20
2020-11-18 17:19

Då blir Volvo och Mercedes ännu mer ihopkopplade. Hur blir det med motortillverkningen i Sverige?

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.