Nästa artikel
Så ska Smart räddas – med teknik från Volvoägaren Geely
Nyheter

Så ska Smart räddas – med teknik från Volvoägaren Geely

Publicerad 13 maj 2020
Försäljningen går trögt för Mercedes eldrivna småbilsmärke Smart. Men Volvos ägare kan bli räddningen.

Lanseringen av Mercedesägaren Daimlers lilla stadsbilsmärke Smart har inte gått helt som planerat. När första Smartmodellen visades upp på 1990-talet var den en frisk fläkt som fick en hel del uppmärksamhet, men sedan dess har märket inte alls blivit den succé som Daimlercheferna hoppades på.

Och det trots att världens storstäder växer sig allt större och att efterfrågan på mindre och smartare paketerade bilar därmed borde öka. Samtidigt har försäljningen för konkurrenter som Fiat 500 och Mini gått som tåget.

Smart försöker nu ompositionera sig som ett helt eldrivet märke och det drivs numera som ett samägt bolag av både Daimler och kinesiska Volvoägaren Geely. Det ska bli räddningen, tror Mercedes utvecklingschef Markus Schäfer.

– Vi måste öka försäljningsvolymen. Med de nuvarande nivåerna har vi inte de skalfördelar som behövs för att vara konkurrenskraftiga i en värld där stora volymer – särskilt i det här segmentet – är extremt viktigt, säger han i en intervju med Autocar.

Markus Schäfer lyfter fram samarbetet med Geely som mycket fördelaktigt för Smart.

– När vi jobbar med Geely har vi tillgång till fler skalfördelar, Geelys kunskap och nära samarbete med Volvo samt vår egen kunskap om Smart och dess historia.

Exakt vad samarbetet med Geely kommer innebära är än så länge oklart och vi får i nuläget inte veta några konkreta detaljer om Smarts kommande modeller. Men en helt ny generation eldrivna Smart Fortwo och Forfour ska presenteras i mitten av 2021 och året därefter kommer även en eldriven suv.

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2020-05-13 09:48
saabnisse

Samarbetet kommer väl främst att innebära en bättre tillgång till den stora marknad som finns i Asien.

#2 • Uppdaterat: 2020-05-13 21:51
Carl Trefalt

Geely äger Volvo, Polestar och är delägare I Daimler och Volvo Lastvagnar. Undrar om Geely köper mer Aktier i Daimler och Volvo Lastvagnar?

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.