Nästa artikel
Bara ett bilmärke har bötfällts för falsk miljöreklam
Nyheter

Bara ett bilmärke har bötfällts för falsk miljöreklam

Publicerad 1 oktober 2021
Trots mängder av fällningar mot bilmärken som använder så kallad ”greenwashing” för att sälja bilar har bara en av dem dömts till böter.

Biltillverkarna använder ofta olika typer av miljöargument för att sälja bilar. Men det är inte alltid som reklamen stämmer överens med verkligheten.

Vi Bilägare har flera gånger skrivit om bilföretag som använt klimat- och miljöargument i marknadsföringen utan att tydligt hänvisa till källor eller mer information.

En granskning som Konsumentverket gjorde tidigare i år visade att antalet företag som använder miljöargument i reklamen ökat kraftigt de senaste åren. Reklamombudsmannens rapport från 2020 visar samma sak, rapporterar Dagens Nyheter.

”Det är inte acceptabelt att företag använder sig av vaga miljöpåståenden”

Bilbranschen är en av de kategorier som oftast använder miljö- och klimatargument. Ett exempel på ord som blivit vanligare i reklamen är ”klimatpositiv”.

– Det är inte acceptabelt att företag använder sig av vaga miljöpåståenden, som miljövänlig och hållbar, utan att förklara på vilket sätt produkten är miljövänlig eller hållbar. Företaget måste också kunna styrka att det som påstås är sant, säger Emelie Neidre, jurist vid Konsumentverket.

Kia fälldes

Men i bara ett av fallen har företaget tvingats betala böter. Det var för över tio år sedan, när Kia fick betala 400 000 kr efter att ha kallat småbilen Picanto för ”miljövänlig”.

Det är betydligt vanligare att de tillsynsfall som Konsumentverket inleder mot olika företag leder till frivilliga rättelser utan krav på böter.

Ett exempel är BMW som fälldes för en annons med ett plakat som liknar det Greta Thunberg brukar använda. På skylten står ”Världens bästa bilmärke för klimatet”, en hänvisning till att BMW är den biltillverkare som ligger överst på listan Dow Jones Sustainability Index.

Fällda – men inte bötfällda

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (1)

  • 1 oktober 2021 Exemplen på bilden i…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.