Nästa artikel
Polestar lovade frisk luft – nu fälls reklamen
Nyheter

Polestar lovade frisk luft – nu fälls reklamen

Publicerad 20 april 2020
Att skriva "hej då luftföroreningar" i en annons för en elbil fick en privatperson att reagera. Nu fälls annonsen av Reklamombudsmannen.

Volvoägaren Geelys elprestandamärke har kört igång en stor reklamkampanj för elbilen Polestar 2 som ska börja levereras senare i år. 

I en av annonserna tog Polestar adjö av luftföroreningar genom att skriva ”goodbye air pollution”, något som fick en privatperson att anmäla annonsen till Reklamombudsmannen som nu väljer att fälla Polestar för formuleringen, skriver Dagens Industri.

En elbil har visserligen inga utsläpp av exempelvis koldioxid eller kväveoxider just där den körs, men tillverkningen skapar trots allt en del utsläpp, och däcken kan ge partikelutsläpp. Dessutom beror bilens totala koldioxidutsläpp på med vilken typ av el den laddas och tillverkas.

Polestars försvar för annonsen gick ut på att företaget har en ambition om att vara ett hållbart och miljövänligt varumärke. Det handlar till exempel om att bygga laddbara bilar med hårda krav på leverantörerna och att använda sig av återvunna material i interiören.

Polestar säger sig alltså inte vilja lyfta fram ett ”sakförhållande” där just denna elbil är utsläppsfri, utan snarare beskriva målet att Polestar ska vara ett hållbart och progressivt bilvarumärke med ett klimatsmart syfte.

Men det köpte inte Reklamombudsmannen som därför väljer att fälla Polestar för annonsen. Detta klassas enligt RO som ett vagt och ospecifikt påstående som för en vanlig bilköpare utan expertkunskap är svårt att värdera.

Reklamombudsmannen har flera gånger fått ta ställning till annonser från biltillverkare som hävdar att modellerna är miljövänliga, ekologiska, gröna, hållbara eller klimatsmarta. Den typen av formuleringar får bara användas om de kan ”verifieras med mycket betryggande bevisning”, skriver RO.

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • 2020-04-20 11:25
Elbilisten

De får väl skriva "hej då avgaser" i stället. Nu när många avgasbilar står still under coronapandemin har luftkvaliteten höjts märkbart. Det underlättar för folk med luftvägssjukdomar. Det blir även lägre bullernivåer i trafikmiljön, lägre belopp som skickas till oljeexporterande länder, utsläpp av klimatgaser bromsas en aning och miljön belastas mindre med utsläpp från oljeindustrin. Somliga kommer att kriga mot elbilar resten av livet. Ren luft, vad ska det vara bra för?

https://www.svt.se/nyheter/vetenskap/sjunkande-halter-av-luftfororeningar-kan-radda-fler-liv-an-coronaviruset-tar

#2 • 2020-04-20 18:50
Grosser

Den gamla reklamen med "-Jag bryr mig inte om ren luft!" for genast genom skallen.

#3 • 2020-04-20 20:07
saabnisse

Lika dumt som när ett bilmärke annonserar om "självladdande hybridbilar"!

#4 • 2020-04-20 22:03
Jarl Karlsson

självladdande hybridbil är ju bäst slipper man Slade bara tanka bensin.

#5 • 2020-04-21 17:11
Konservator

"Hållbart", "progressivt" och "klimatsmart". Bingo! Tre av de mest debila och pinsamma flosklerna av vår tid i en och samma mening. Och då verkar det vara skrivet på fullt allvar och inte som parodi.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.