Nästa artikel
Mercedes fälls: X-klass är inte världens första premiumpickup
Nyheter

Mercedes fälls: X-klass är inte världens första premiumpickup

Publicerad 16 mars 2020
Annonsen för pickupmodellen anmäld och fälld – Cadillac hann före.

Mercedes tog i från tårna när pickupmodellen X-klass presenterades. Modellen, som baseras på den betydligt billigare Nissan Navara, har bland annat marknadsförts som ”världens allra första premiumpickup”.

Men det fick en privatperson att reagera, och därför anmäldes Mercedes till Reklamombudsmannen, som nu väljer att fälla annonsen, kan Vi Bilägare avslöja.

Enligt privatpersonen har Mercedes bland annat på Expressens sajt gjort reklam för X-klass med texten ”världens första premiumpickup”. Men det är vilseledande, enligt privatpersonen, som hänvisar till att General Motors faktiskt sålt en modell som kan klassas som premiumpickup tidigare – nämligen Cadillac Escalade EXT.

Cadillacs lyxiga pickup tillverkades mellan 2001 och 2013 och faktum är att även konkurrenten Ford försökt sig på att bygga en lyxig premiumpickup i form av Lincoln Blackwood som dock inte blev långlivad. Ingen av modellerna sålde särskilt bra.

När annonsen anmäldes till Reklamombudsmannen fick också Mercedes möjlighet att svara. Mercedes hävdade i svaret att de ”inte delar annonsörens uppfattning om att märket Cadillac borde klassas som premium”. 

Som bevisning skickade Mercedes in en artikel i Vi Bilägare där intrycket blev att en Cadillacmodell inte kändes lyxig nog att klassas som premiumbil, och Mercedes hävdade att inte heller andra bilmärken tycker att Cadillac är premium. Det påståendet styrktes dock inte med bevis.

Nu har Reklamombudsmannen beslutat att annonsen fälls. Den bryter mot reglerna om att påståenden i en annons ska kunna styrkas med bevis och faktaunderlag. Den som ser annonsen får intrycket att X-klass är ”världens allra första premiumpickup”, men eftersom Mercedes inte styrker påståendet med bevis eller fakta klassas reklamen som vilseledande.

Fotnot: Vi Bilägare hade ingen aktiv del i varken anmälan eller svar till Reklamombudsmannen.

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • 2020-03-16 13:22
Kanske

Sammy Davies Jr. körde Cadillac. Därför att det var det bästa märket. Elvis likadant. I USA var man framgångsrik om man köpt en Cadillac.

I detta fall är det en japansk risbrännare man satt på andra emblemer. Samt lagt på en ansenlig summa pengar på priset. Patetiskt och pinsamt sa Bill... Sminka en gris sa Bull...

#2 • 2020-03-16 13:26
Kanske

Mercedes har varit premium. Känns inte så längre. Bara priset är premium, men inte bilarna.

#3 • 2020-03-16 14:05
N-iklas

Maken till uppblåsta typer, precis samma självgodhet och skrytsamhet de uppvisade när A-klass lanserades, skrytet visste inga gränser varpå spektaklet la sig med hjulen i vädret, och det var inte direkt första skräpjobbet, långt från någon imponerande eller felfri biltillverkare som levererade skräp redan på 50-talet i form av den ökända bakaxeln.

#4 • 2020-03-16 15:00
40-talisten

Begreppet premium i bilvärlden är helt subjektivt, känslostyrt och kan inte sakligt definieras. Hur kan man då bli fälld för att ha kallat sin produkt för premium?

#5 • 2020-03-16 16:52
gmogmo

@40-talisten: Om premium är subjektivt, så blir den ju per automatik fälld då "påståenden i en annons ska kunna styrkas med bevis och faktaunderlag."

#6 • 2020-03-16 17:26
Carl Trefalt

Mercedes X-klass är egentligen en Nissan Navara med mindre ändringar.

#7 • 2020-03-17 14:42
Roger Skagerström1

Alla pickuper och transportbilar är premium. För de är sinnesjukt dyra i förhållande till vad man får. En Caddy tex är inga problem att få att kosta över 300 000 kr. För en tom plåtburk med FM-radio :P

Men ja - man får nog hålla med Mercedes om att en 20 år gammal GM-bil är svår att klassa som premium. Mjuk stoppning och läderfärgad hårdplast räcker inte riktigt till känns det som :P

#8 • 2020-03-17 15:44
GTS

Finns det ens någon utanför USA som ser på Cadillac som premium?

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.