Nästa artikel
Toyota anmäls för "vilseledande" hybridreklam
Först på Vi Bilägare

Toyota anmäls för "vilseledande" hybridreklam

Publicerad 24 februari 2020 (uppdaterad 24 februari 2020)
Toyota skryter om att hybridmodellerna kan köras upp till halva tiden på "100 procent el". Nu har en privatperson anmält texten till Konsumentverket.

Toyota har de senaste åren använt olika formuleringar för att göra reklam för hybridmodellerna. I vissa annonser har modellerna sålts som "självladdande", en formulering som fått många att reagera eftersom bilen kan köras på el tack vare en bensinmotor som laddat upp batteriet.

I Norge har motsvarigheten till Konsumentverket dessutom fällt Toyotas koncernsyskon Lexus för vilseledande marknadsföring när Lexus gjorde reklam för att strömmen var gratis.

"Det är vilseledande att ge intryck av att strömmen till hybridbatteriet är kostnadsfri eftersom den ström som produceras av bilen har förbrukning av bensin som nödvändig förutsättning", stod det i beslutet.

Hos Toyota i Sverige har Vi Bilägare inte hittat någon marknadsföring om att strömmen skulle vara gratis, och även reklamannonserna för "självladdande hybrider" verkar ha tonats ned en aning. Men i en ny annons beskriver Toyota hybridmodellerna så här:

"Oavsett var du bor och oavsett var du kör är eldrift för dig. Med en elhybrid kan du köra i genomsnitt halva tiden på 100 procent el, utan att ladda ur. Och utan att någonsin behöva stanna för att ladda. Lägre bensinkostnader och lägre koldioxidutsläpp till ett pris som passar fler helt enkelt", står det i annonsen.

Annonsen har fått en privatperson i Stockholm att reagera och han har anmält Toyota till Konsumentverket.

"Den hävdar att Toyotas icke-laddbara hybridbilar går på el. Meningen i fråga är 'Med en elhybrid kan du köra i genomsnitt halva tiden på 100 procent el'. Men det är inte sant då all energi bilen använder kommer från den bensin man tankat", skriver personen i anmälan.

Har friats tidigare

Konsumentverket har inte meddelat något beslut i frågan än, men rent generellt uppger Toyotas svenska pr-chef Erik Gustafsson att reklam av olika anledningar anmäls.

"Då vi inte vill gå händelserna i förväg vill vi vänta in Konsumentverket att delge oss den formella anmälan innan vi kan kommentera det specifika ärendet", skriver han i ett mejlsvar till Vi Bilägare.

Han tar dock upp att Toyota tidigare friats av Reklamombudsmannen efter att gjort reklam för hybridbilar som kan köras "50 procent på el", men där elen alltså alstras av en bensinmotor. Rent tekniskt är det korrekt att bilen går på el, även om elen alltså alstrats av en bensinmotor.

Toyota friades bland annat eftersom hybridmodellerna enligt oberoende granskningar kan köras hälften av körtiden på el. Därför var formuleringarna i den annonsen inget som gjorde argumenten vilseledande, enligt RO.

"Toyota och oberoende testinstitut har analyserat tusentals resor med olika förare i såväl stads- som tätortstrafik i både Sverige och runt om i Europa. Resultatet visar att elhybriderna, i genomsnitt, drevs enbart av el under minst 50 procent av körtiden. Dessutom var förbränningsmotorn i genomsnitt avstängd under 70 procent av körtiden, helt enkelt eftersom elhybridsystemet automatiskt stänger av motorn när den nått en viss arbetstemperatur, och föraren minskar gaspådraget. Dessutom kan ägare av de senaste Toyota-modellerna genom appen MyT själva se sin egen 'tid på eldrift' baserat på sina egna resor", skriver Erik Gustafsson.

Om det blir samma dom hos Konsumentverket återstår att se.

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • 2020-02-24 19:35
Stefan Eriksson

Håller med anmälaren, med Toyotas elhybrid kommer energin från bilens bensinmotor och det kan inte bli 100% el.
Dessutom är det 2 fel i löftet om i genomsnitt halva tiden på 100% el. De borde precisera under vilka körförhållanden som man kan köra i genomsnitt halva tiden på el. Vi som bor utanför storstäder och kör mestadels på landsväg och motorväg kommer inte i närheten av det. däremot inte allt för långa sträckor i städer och tätort. Jag välkomnar förövrigt Toyotas laddhybrider-för det är väl på gång om jag läst rätt.

#2 • 2020-02-24 20:08
Simon no1

Eftersom man skriver: "Kan köras upp till halva tiden på el" så lär anmälan inte komma nån vart, det är nog bara en allmänt gnällig person som inte har något annat att göra ;)

Intelligentes, de hävdar att det är en hybrid som går både på el och bensin, och det stämmer ju eftersom bilen drivs av elmotorn när bensinmotorn är avstängd

#3 • 2020-02-24 20:39
V8-Power

Men reklamen är helt felaktig för den kan inte köras 50% av tiden på el!
De räknar helt felaktigt den tiden bilen står still men då körs inte bilen.
Skulle Toyota få rätt så kan ju alla med start-stopp på fossilbilar hävda att bilen kan köras 20% av tiden helt utan förbrukning!

#4 • 2020-02-24 20:41
John2008

Nu är ju inte anmälarens skrivelse "Men det är inte sant då all energi bilen använder kommer från den bensin man tankat" helt korrekt, då bilens batteri också laddas när den rullar fritt eller när den bromsas. Dålig koll på teknik?!

#5 • 2020-02-24 20:45
Henrik M

John: Som nån mer var inne på, för att komma till att kunna bromsa eller frirulla har bensin använts.....

#6 • 2020-02-24 20:49
Grosser

När ska Toyota sluta att slira på sanningen? Elhybriden är ju uppenbart laddad med bensin och inget annat.

#7 • 2020-02-24 20:50
V8-Power

Det finns ingen gratis energi John, den rörelseenergi som du kan återvinna har skapats med bensinmotorn.
Hade världen bestått av konstant nedförsbacke eller storm alltid i endast en riktning, ja då möjligen...
Hybrider är generellt mer bränslesnåla absolut men varför ta till vilseledande marknadsföring?

#8 • 2020-02-24 21:26
L. Mäkinen

Det är inte jag som har anmält Toyota nu.

#9 • 2020-02-24 21:39
skarj

Visst, att vilseleda är inte rätt, frågan är om det är rätt att försöka att bli vilseledd, eller om det är något att skryta över, anmälaren ligger i den zonen enligt mig.

Jag tycker inte att man kan missuppfatta Toyota om man inte vill det, det är snarare någon form av ordmärkande, givetvis försöker Toyota det att låta på bästa möjliga vis, men inte är det lögn. Bilen laddas, den körs på el, man fyller endast på bensin och det försöker man inte dölja då de påstår just att man inte behöver ladda med sladd.

#a • 2020-02-24 22:48
V8-Power

Grejen är vad man lägger i begreppet körs.
Körs bilen när den står still, som vid rödljus eller köer, ja då vinner Toyota detta mål.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.