Nästa artikel
Avslöjat: Smutsiga skrotbilar skickas till utvecklingsländer
Nyheter

Avslöjat: Smutsiga skrotbilar skickas till utvecklingsländer

Publicerad 28 oktober 2020
Flera miljoner trafikfarliga och uttjänta skrotbilar exporteras varje år till fattiga länder – efter att de strippats på dyrbara delar.

Miljontals uttjänta och smutsiga bilar exporteras varje år från Europa, Japan och USA till utvecklingsländer. Det visar en ny rapport från FN:s miljöprogram Unep, rapporterar TT.

Bara mellan 2015 och 2018 gick 14 miljoner personbilar på export där EU står för 54 procent, Japan för 27 procent och USA för 18 procent. 80 procent av av bilarna gick till låg- och medelinkomstländer och 40 procent av dem gick till Afrika.

Bilarna kan i vissa fall vara så smutsiga och farliga att de inte längre är godkända i länderna de exporteras från. Dessutom strippas bilarna på komponenter som sensorer och partikelfilter vilket gör dem ännu farligare och smutsigare.

”Utvecklade länder måste sluta exportera fordon som inte lever upp till klimat- och säkerhetskrav och som inte längre anses trafiksäkra i deras länder”, säger Inger Andersen, chef för Unep, i ett pressmeddelande.

Genom att införa hårdare regler för vilka bilar som får importeras kan länder förbättra bilparken med säkrare och modernare bilar, visar rapporten.

Läs också: Nu ska elbilsflykten bromsas

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2020-10-28 10:33
Styggavargen

Va? Detta är väl ingen nytt? Soporna exporteras till fattiga länder.. bilar, elektronik och allt annat oönskat skit som vi i I-länderna inte ens vill ta i...

#2 • Uppdaterat: 2020-10-28 10:53
johnkommentar

Smutsiga?, men tvätta dem då. Höga emissioner också kanske...Sedvanlig förvirring mellan klimat och reglerade emissioner, Inger förstår nog inte skillnaden på CO2 och NOx.

#3 • Uppdaterat: 2020-10-28 11:18
Lasse L-on

Var håller Bryssel hus när det gäller detta problem liksom liknande problem att exportera skit?

#4 • Uppdaterat: 2020-10-28 12:12
Elbilisten

Min bil har varken AdBlue, katalysator eller partikelfilter. Jag får väl låta bli sälja den till någon från ett annat land.

#5 • Uppdaterat: 2020-10-28 12:17
Tindritus

Inget nytt, det har skeppats bilar till Afrika i årtionden!
I takt med att vår vagnpark blir renare så kommer även deras bli det, dom ligger bara 10-20 år efter :)

#6 • Uppdaterat: 2020-10-28 14:59
PREVIA

Vi är rätt bra på att importera farligt avfall med!

#7 • Uppdaterat: 2020-10-28 15:15
Styggavargen

PREVIA, vad syftar du på nu? (jag har mina aningar.. men vågar inte säga det rakt ut här).

#8 • Uppdaterat: 2020-10-28 16:40
Eric H

Var på en bilskrot nyligen (solbrända ägare) de hade vid en snabb räkning över etthundra motorer från skrotade bilar som skulle till .. Nigeria..
Där jag bodde förut skulle jag till mitt källarförråd, kom knappt fram, hela korridoren var full, hundratals med utslitna däck (inga 1.6 mm här..), frågade, de skulle till nåt afrikanskt land.
Finns tydligen billig transportkapacitet i tomma containrar åt det hållet..

#9 • Uppdaterat: 2020-10-28 17:00
Carl Trefalt

De som bor i U-länder vill också ha bil.

#a • Uppdaterat: 2024-05-13 23:49
Gäst (ej verifierad)

Om export av fordon står bl a på https://www.naturvardsverket.se/Stod-i-miljoarbetet/Vagledningar/Avfall/Gransoverskridande-avfallstransporter/Export-av-begagnade-varor/Begagnade-fordon-/

"Bilar och andra fordon som betraktas som avfall (skrot) får inte exporteras till länder i till exempel Afrika, Asien eller mellanöstern. Skrotbilar och andra fordon som betraktas som avfall ska skrotas på anläggningar som är godkända för det och det ska ske i Sverige eller annat land som är medlem i EU eller OECD. Ska du transportera avfall inom EU eller OECD gäller särskilda regler.

Ett trafikdugligt fordon i gott skick som är godkänt vid kontrollbesiktning kan exporteras som begagnat fordon. Du måste som exportör kunna visa upp ett giltigt godkännande från besiktning."

Vidare står i länken också om "Bilar och andra fordon som efter mindre reparationer kan bli trafikdugliga är i vissa fall möjliga att exportera som begagnade fordon".

Frågan är vilka bilar som räknas till vad och hur det stämmer med verkligheten. Dessutom kan ofta bilarna vara fullastade med all möjlig hemelektronik och vitvaror i varierande skick som man tänkt sälja separat vid framkomsten. Tyvärr har tullen begränsade möjligheter att kolla allt som exporteras, men så har det varit länge.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.